Afghánistán schválil dohodu o strategickém partnerství s USA

Kábul – Výraznou většinou hlasů dnes schválil afghánský parlament dohodu o strategickém partnerství s USA. Tu počátkem května v Kábulu podepsali americký prezident Barack Obama a jeho afghánský protějšek Hamíd Karzáí. Dokument vytváří právní základ pro přítomnost určitého počtu amerických vojáků v Afghánistánu i po roce 2014, kdy má zemi opustit současný mnohatisícový zahraniční vojenský kontingent.

Hlasování v afghánském parlamentu se podle poslance Daúda Kalakáního zúčastnilo 180 z celkem 249 členů parlamentu a jen čtyři byli proti. Nyní už ratifikovaná dohoda předpokládá působení Američanů v Afghánistánu nejméně dalších deset let; početní stavy ani výši americké finanční pomoci prý neupřesňuje.   

Afghánská média v posledních týdnech informovala o snaze Pákistánu a Íránu vyvíjet na afghánské politiky tlak s cílem zmařit ratifikaci dohody. Pákistánský velvyslanec v Afghánistánu údajně pohrozil, že pokud dokument bude schválen, bude z Íránu vyhoštěno na dva miliony afghánských uprchlíků. Islámábád i Teherán tuto informaci popřely.   

Jedna z afghánských poslankyň nicméně hovořila o frustraci, kterou vyvolávají pákistánské a íránské snahy o zasahování do afghánských záležitostí. Od dalšího člena parlamentu prý ovšem zaznělo varování, že afghánsko-americká dohoda je „tajemná a nejednoznačná“.    

Američané považují pomoc Afghánistánu za nebytnou, pokud má režim v Kábulu úspěšně čelit ozbrojené opozici. Dokument vyjednávači obou zemí připravovali dvacet měsíců. Údajně nakonec vypustili kontroverzní články, které by mohly v afghánském parlamentu narazit a které se kupříkladu týkaly fungování věznic, kde jsou zadržováni povstalci.