Dva Tibeťané se zapálili ve Lhase, jeden zemřel

Peking - V centru tibetské metropole Lhasy se v neděli zapálili dva Tibeťané, jeden z nich zemřel. Potvrdila to oficiální agentura Nová Čína, podle níž je druhý muž ve vážném stavu. Oba muži se zapálili odpoledne u chrámu Džókhang, který je pro lámaistické buddhisty důležitou svatyní a také jednou z hlavních turistických atrakcí Lhasy. Je to první sebeupálení ve Lhase.

Zatím není možné potvrdit totožnost obou mužů. Podle Nové Číny byli během dvou minut uhašeni, ale jeden z nich zemřel a druhý je ve vážném stavu. Město je po upálení plné policistů a pořádkových jednotek a situace je velmi napjatá, uvedla americká stanice Radio Free Asia, která o incidentu informovala první. „Je to pokračování série sebeupálení v dalších tibetských oblastech. Tyto akty jsou zaměřeny na oddělení Tibetu od Číny,“ citovala Nová Čína představitele čínské komunistické strany v Tibetu. 

Tibet upálením protestuje proti čínské nadvládě

Od začátku roku 2011 protestovalo upálením proti čínské nadvládě již čtyřiatřicet Tibeťanů. Nejméně 24 z nich zemřelo. Čínské úřady potvrdily jen některé z těchto případů. Podle nich šlo o teroristy, případně zločince. Úřady také obviňovaly tibetský exil a tibetského duchovního vůdce dalajlámu z toho, že k těmto krajním protestům podněcuje. Dalajláma uprchl z Tibetu v roce 1959 po potlačení protičínského povstání. Peking ho označuje za separatistu, dalajláma tvrdí, že mu jde o větší autonomii pro Tibet. 

K těmto protestům dosud docházelo v tibetských oblastech, které jsou v čínských provinciích v sousedství Tibetu. V Tibetu samotném se zapálil zatím jen jeden Tibeťan. Nedělní incident je prvním takovým pokusem v metropoli Lhase, kde od krvavých protičínských nepokojů před čtyřmi lety panují přísná bezpečnostní opatření. „Pro čínské úřady to má velmi vážné důsledky a ukazuje to, že se mezi Tibeťany šíří protestní hnutí. Mohlo by to vést ke zpřísnění restrikcí a kontrol,“ řekl expert na Tibet z Columbijské univerzity v New Yorku Robbie Barnett.