Bují ilegální obchod s ledvinami, každou hodinu se prodá jedna

Londýn - Nelegální obchod s lidskými ledvinami bují. Podle nové zprávy Světové zdravotnické organizace se na černém trhu prodá 10 tisíc orgánů ročně, tedy více než jeden za hodinu. Systém je rozšířen hlavně v Indii, Pákistánu a Číně. Organizované gangy tam od lidí v tíživé situaci kupují orgány za zhruba 5 tisíc dolarů. Pacienti, kteří je potřebují, jsou za ně podle expertů ochotni zaplatit až čtyřicetkrát tolik.

Pacienti, kteří se mnohdy kvůli transplantaci vydávají do Číny, Indie nebo Pákistánu, mohou zaplatit až 200 tisíc dolarů za ledvinu. Gangy přitom tyto orgány vykupují od chudých a zoufalých lidí za méně než 5 tisíc dolarů, upozorňuje Světová zdravotnická organizace na bujení černého trhu s lidskými orgány. 

Částky za transplantaci tedy šplhají do statisíců kvůli obchodníkům s orgány a samotným chirurgům, kteří operace provádějí. Ilegální obchod přitom bují nejen v Indii a Pákistánu, ale třeba taky v Izraeli, kde minulý týden zatkli desetičlenný gang, do něhož patřil i lékař. Členové jsou podezřelí z ublížení na zdraví, ilegálního obchodu s orgány, loupeže a daňových úniků. 

Stejný problém mají i v Číně. Britský list The Guardian například kontaktoval obchodníka s lidskými orgány, který nabízí své služby pod sloganem – Darujte ledvinu, kupte si nový iPad. Říká přitom, že je schopný operaci zařídit do deseti dnů. Na takový obchod pak přistupují většinou lidé, kteří jsou v tíživé životní situaci a nutně potřebují peníze. 

I když WHO zaznamenala v letech 2006 a 2007 mírný pokles takzvané „transplantační turistiky“, teď je trend spíše opačný. „Obchod teď bude nejspíš znovu růst. Roste potřeba transplantací a rostou za to také zisky. V sázce je tak velký zisk, že se nedá odolat,“ říká lékař Luc Noel, který pracuje pro WHO.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Každou hodinu je podle Světové zdravotnické organizace na světě nelegálně odebrána nebo voperována ledvina či jiný lidský orgán. Šance zastavit velmi rizikové operace je podle lékařů mizivá. Výnosy jsou astronomické. Překupníci zaplatí chudým dárcům v přepočtu kolem 100 tisíc korun a inkasují až čtyři miliony.  „Po ilegálních transplantátech je obrovská poptávka, stejně jako po velkých penězích, které přinášejí. Jde o tak velké objemy, že pokušení porušit pravidla je všudypřítomné,“ říká Noel.