Tchaj-wan míří raketami na Čínu

Tchaj-pej – Tchaj-wan poprvé rozmístil rakety schopné zasáhnout klíčové vojenské základny na jihovýchodním pobřeží pevninské Číny. Tchaj-wan dokončil velkovýrobu tchajwanských řízených střel Hsiungfeng 2E s dosahem 500 kilometrů. Projekt stál více než miliardu amerických dolarů.

Tchaj-wan i Čína se od sebe oddělily občanskou válkou v roce 1949. Peking však nadále považuje Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii a hrozí použitím síly v případě, že by ostrov jednostranně vyhlásil samostatnost.

Tchajwanští experti odhadují, že čínská armáda míří na ostrov více než 1 600 raketami. Tchaj-wan teď také rozmisťuje rakety. „Do jisté míry mohou (tchajwanské) střely sloužit jako odstrašující prostředek,“ prohlásil Kevin Cheng, šéfredaktor časopisu Asijsko-pacifická obrana. „V případě války v Tchajwanské úžině mohou být tyto rakety použity k útoku na letiště a jiné základny Čínské lidové armády,“ dodal Cheng, podle něhož nyní na Čínu míří přes sto raket Hsiungfeng 2E. 

Napětí mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem polevilo poté, co na ostrově v roce 2008 k moci nastoupil prezident Ma Jing-ťiou, který je Číně přátelštěji nakloněn. Posílil především ekonomické vztahy mezi oběma stranami a umožnil návštěvy většího množství čínských turistů na Tchaj-wanu. V lednu byl znovuzvolen na své druhé čtyřleté období.