Porouchané letadlo osprchovalo auta střepinami

Toronto - Hořící kovové úlomky padající z oblohy poškodily auta v kanadském Torontu. Podle svědků pocházely z dopravního Boeingu 777 letecké společnosti Air Canada, který musel krátce předtím nouzově přistát na tamním letišti kvůli poruše motoru. Nikdo na zemi ani žádný ze tří stovek lidí na palubě letadla nebyl zraněn. Incident se udál asi dva měsíce poté, co musela kvůli bankrotu svou činnost ukončit společnost, která se aerolinkám Air Canada starala o údržbu jejich letadel.

Podle vyšetřovatelů byla asi čtyři vozidla na zemi zasažena předměty o velikosti mobilního telefonu, které s největší pravděpodobností vypadly z poškozeného letounu. Podle svědků z jednoho z motorů stoupal dým.

Letadlo kanadské letecké společnosti Air Canada se 334 lidmi na palubě se muselo vrátit na torontské Pearsonovo mezinárodní letiště krátce po startu poté, co letounu přestal fungovat jeden motor. Podle policie mělo letadlo po startu „mechanické problémy“, ale přesnou příčinu potíží odhalí až analýza černých skříněk. Policejní mluvčí zároveň potvrdil informace o tom, že u města Mississauga nedaleko torontského letiště padaly z letounu „kovové úlomky“, které na zemi lehce poškodily několik aut.

Nikomu z 318 cestujících a 16 členů posádky se během nouzového přistání nic nestalo. Mluvčí Air Canada uvedla, že letadlo se před nouzovým přistáním muselo zbavit paliva. Jinak prý hrozilo, že váha letounu mohla poškodit přistávací zařízení. Let AC001 měl namířeno do Japonska. Podle některých informací se po startu přehřály motory.

Sprška úlomků zasáhla benzínku nedaleko torontského letiště. Kusy horkého kovu naštěstí nikoho nezranily - skončily rozeseté v trávě a rozbily skla několika aut. Benzínka na torontském předměstí Brampton stojí v přistávacím koridoru, několik kilometrů od letiště.

Boeing 777 je schopný letět i na jeden motor. Letadlo, které mělo premiéru na pravidelné lince v roce 1995, má pověst jednoho z nejspolehlivějších strojů na světě. Během 17 let provozu bylo zaznamenáno jen šest nehod. Všechny se obešly bez vážnějších následků.

Kovové úlomky z boeingu poškodily auta v Torontu (zdroj: ČT24)