Albrightová získala nejvyšší americké civilní vyznamenání

Washington – Medaili svobody dnes udělil americký prezident Barack Obama 13 osobnostem. Toto nejvyšší civilní vyznamenání USA obdržela mimo jiné i bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová, astronaut John Glenn nebo muzikant Bob Dylan. Podle Obamy se každý z vyznamenaných významně zapsal do života amerického lidu. „Inspirovali nás, udělali ze světa lepší místo,“ řekl.

Obama zdůraznil, že rodačka z Prahy byla vůbec první ženou v čele amerického ministerstva zahraničí. Vyzdvihl rovněž její přínos k řešení konfliktu na Balkáně. Albrightová byla ve funkci v letech 1997 až 2001 v administrativě tehdejšího prezidenta Billa Clintona. Je dcerou někdejšího československého diplomata Josefa Korbela, který s rodinou po komunistickém puči v únoru 1948 odešel do Spojených států. Nedávno Albrightové vyšla kniha Prague Winter (Pražská zima), v níž vzpomíná na své dětství strávené před druhou světovou válkou a po ní v Praze a během války Londýně.

Madeleine Albrightová:

„Je to báječný pocit, protože vím, že je to důležité a prezident Obama je člověk, kterého si vážím. Jsem hrozně ráda, že jsem mohla udělat něco pro tuhle zemi, která nás přivítala v době, kdy komunisti převzali Československo.“

Americký prezident dnes také například ocenil bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese, který se ceremoniálu nemohl zúčastnit a cenu si převezme za měsíc na zvláštní večeři v Bílém domě. Medaili dostal i bývalý soudce amerického nejvyššího soudu John Paul Stevens. Posmrtně pak cenu obdržel Jan Karski, který byl za války členem polského odboje a byl mezi prvními, kdo svět informovali o holocaustu.

Bob Dylan
Zdroj: AP/ČTK/Charles Dharapak

Medaili už dřívě obdržel i Havel

Mezi dříve oceněnými osobnostmi jsou například papež Jan Pavel II. nebo bývalý prezident Václav Havel, který medaili získal v roce 2003. Loni byla oceněna mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová nebo americký finančník Warren Buffet.

Medaile svobody je určena lidem, kteří významně přispěli k bezpečnosti a národním zájmům USA či ke světovému míru, uděluje se také za kulturní a jiné celoživotní úsilí. Medaili svobody udělil v roce 1945 tehdejší prezident Harry Truman jako ocenění za zásluhy civilistů za druhé světové války. V roce 1963 ji prezident John Kennedy začal udělovat znovu pod názvem Prezidentská medaile svobody. Řád tvoří pěticípá bílá hvězda s modrým terčem posazená na červeném pětiúhelníku. Na podkladu modrého terče je třináct amerických hvězd. Velká bílá hvězda je lemována pěti zlatými orly.