Pussy Riot jsou příčetné a jejich spis jde k soudu

Moskva - Tři vězněné členky ruské punkové kapely Pussy Riot vyšetřili psychiatři a prohlásili je za příčetné. Uvedl to jejich advokát Mark Fejgin. Hudebnice jsou ve vazbě už tři měsíce kvůli happeningu v moskevském chrámu Krista spasitele. Protestovaly proti vládě Vladimira Putina a vlivu církve na politiku země. Jsou obviněny z výtržnictví a hrozí jim až sedm let vězení. Jekatěrina Samucevičová, Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová obvinění odmítají a poukazují na ústavou zaručenou svobodu projevu. Odmítají spolupracovat s vyšetřovateli, Samucevičová nedávno na protest proti věznění vyhlásila pětidenní hladovku.

Podle Fejgina obhajoba nyní obdržela výsledky „psychologicko-psychiatrické expertizy“, která potvrdila příčetnost obviněných. Svou práci zároveň ukončili vyšetřovatelé, kteří chtějí spis počátkem příštího týdne předat soudu. Členky skupiny Pussy Riot budou obviněny z předem naplánovaného výtržnictví spáchaného organizovanou skupinou z důvodů náboženské nenávisti.

Samucevičová, Tolokonnikovová a Aljochinová jsou už tři měsíce za mřížemi kvůli provokativnímu happeningu v moskevském chrámu Krista spasitele. Před jedním z oltářů v maskách na obličeji vyvolaly koncem února skandál písní Bohorodičko, vyžeň Putina, která byla protestem proti vlivu církve na politický systém země. Dívky jsou umístěny v moskevské věznici, kde jim byla nedávno vazba prodloužena až do 24. června.

Akce Pussy Riot rozdělila ruskou společnost - stoupenci skupiny mobilizují ruské i zahraniční veřejné mínění do boje za propuštění zadržovaných, církev rozpoutala kampaň za „obranu víry“ a proti útokům bezvěrců.

Vydáno pod