Virus Flame zřejmě napadl Írán

Moskva/Teherán – Teherán přiznal, že v posledních týdnech přišel o velké množství dat. Zřejmě byl proti Íránu nasazen sofistikovaný počítačový virus Flame, který dokáže tajně stahovat informace. Flame dokáže odcizit data, včetně obsahu a údajů o zacílených systémech, uložených souborů nebo audiokonverzací. Írán už ale oznámil, že vyvinul program, který dokáže virus detekovat.

Na nový virus, který je údajně dvacetkrát výkonnější než poslední obávaný program Stuxnet, už upozornila v pondělí ruská antivirová firma Kaspersky Lab. Software byl patrně aktivní od března 2010. Běžné antiviry ho přitom nejsou vůbec schopné zachytit. Zatím není jasné, kde všude virus působil.

Sergej Novikov, ředitel analytického týmu Kaspersky Lab, v rozhovoru pro ČT24 řekl: „Nemohu zodpovědně říci, kdo to spustil. Ty cíle se ale nacházejí na Blízkém východě – Írán, Súdán.“ Dodal: „Nikdy před tím jsme neviděli nic podobného tomu, co dělá virus Flame. Je to obrovská sada nástrojů pro špionáž. Může se aktualizovat sám o sobě. Programovací jazyk je hodně sofistikovaný. Tato míra sofistikovanosti nám napovídá, že jde o dílo národního státu.“

Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačovou síť jeho ropných terminálů. Kdo za ním stojí, není zatím jasné, ovšem spekuluje se o Izraeli. 

Místopředseda izraelské vlády Moše Jaalon dnes spekulace přiživil, když řekl, že kdokoli se cítí ohrožen Íránem, je oprávněn ho zastavit jakýmikoli prostředky. Dodal, že židovský stát je v oblasti počítačové technologie na špici a tyto „prostředky skýtají nejrůznější možnosti“. 

Rozhovor se Sergejem Novikovem (zdroj: ČT24)