Tymošenková se prý podílela na vraždě podnikatele

Kyjev - Ukrajinská prokuratura má údajně důkazy o tom, že se expremiérka Julija Tymošenková přímo podílela na vraždě podnikatele Ščerbaně. Obviněna by mohla být koncem června. Tymošenková si přitom odpykává sedmiletý trest vězení za to, že podepsala údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu.

List Kommersant-Ukrajina dnes přišel s informací, že ukrajinská generální prokuratura má důkazy o přímém podílu bývalé premiérky Julije Tymošenkové na vraždě podnikatele Jevhena Ščerbaně. Obvinit Tymošenkovou se chystá koncem června. 

Jevhen Ščerbaň byl poslancem a šéfem vlivné finanční skupiny Anton. V roce 1996 ho i s jeho manželkou zastřelili na letišti v Doněcku. Podle prokuratury si vraždu objednal asistent tehdejšího ukrajinského premiéra Pavla Lazarenka. Syn zavražděného podnikatele Ruslan Ščerbaň letos v dubnu vyšetřovatelům předal dokumenty, které potvrzují podíl Tymošenkové na přípravě vraždy. Prokuratura má důvodné podezření, že vraždu Ščerbaně zorganizoval expremiér Lazarenko na objednávku firmy JESU, kterou v té době Tymošenková řídila. 

Ukrajinská opozice ale upozorňuje na podezřelé dění právě kolem osoby Ruslana Šcěrbaně. Sám je totiž zapletený do vraždy. Letos v únoru při pytlácké výpravě zastřelil jistého doněckého občana a byl obviněn z úkladné vraždy. Jenže jak předal prokuratuře důkazy proti Tymošenkové, náhle došlo v jeho případu k obratu. Vražda byla překvalifikována na neúmyslné zabití a z obviněného se stal svědek.

Rozhovor s Janem Šírem (zdroj: ČT24)

Účast na Ščerbaňově vraždě z roku 1996 je další ze série kauz, kterým vůdkyně ukrajinské opozice čelí po prohraných volbách z roku 2010. Odpykává si sedmiletý trest za podepsané plynové smlouvy s Ruskem. Obviněna je i z defraudace a daňových úniků při řízení společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU). Veškerá obvinění expremiérka odmítá a označuje je za politický útok režimu.

Jevgenija Carrová
Zdroj: ČT24

Dcera Tymošenkové: Bojkot chápu, šampionát by měl ale proběhnout normálně

Dcera vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové v rozhovoru pro BBC prohlásila, že chápe bojkot evropských politiků fotbalového šampionátu na Ukrajině, ovšem podle ní by se mělo Euro normálně uskutečnit. Na protest proti tomu, jak je s Julijí Tymošenkovou zacházeno, oznámilo několik evropských politiků, že bude mistrovství bojkotovat.

Fobalový evropský šampionát začíná 8. června a hostí ho Ukrajina společně s Polskem. Kvůli věznění Tymošenkové ale odmítá mnoho evropských politiků na akci přijet. Dcera Tymošenkové řekla: „Chápu politický bojkot evropských lídrů, kteří se snaží chránit právo, kteří respektují lidská práva, kteří sem nemohou přijet a potřást si s Janukovyčem rukou.“ 

Dodala ale: „Myslím, že by měla ale tahle sportovní událost proběhnout normálně. Když byla moje matka ve vládě, bojovala za to, aby mohla Ukrajina šampionát hostit.“ 

Tymošenková, která dostal sedm let vězení za to, že údajně podepsala nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu, držela ve vězení hladovku. Úřady jí následně převezly do civilní nemocnice v Charkově, kde se z hladovky zotavuje a kde jí mají také vyléčit vyhřezlou ploténku.