Viktorie a Alžběta II. dokázaly vzkřísit lesk monarchie

Londýn – Jen dvě britské panovnice v historii dokázaly vládnout 60 let. Byla to královna Viktorie a teď i Alžběta II. Obě během své vlády musely čelit mnohdy stejným problémům a výzvám – jako ženy, jako manželky i panovnice. Královna Viktorie žila a vládla ještě tři a půl roku po diamantovém výročí, dodnes je to tedy nejdéle vládnoucí britská panovnice. Alžběta II. překoná tento rekord v roce 2016.

Obě královny usedaly na trůn velmi mladé. Královna Viktorie se ujala trůnu ve svých osmnácti letech, tedy v roce 1837. Vyrůstala bez otce, ten zemřel, když jí bylo osm měsíců. Když zemřeli bez potomků i její starší bratři, ujala se vlády. S tou jí ale v prvních letech pomáhal premiér lord Melbourn. O diplomatický um svých premiérů se ostatně Viktorie opírala celou dobu vlády. 

Alžběta přitom královnou původně vůbec být neměla. Když se ale její strýc Edward vzdal trůnu kvůli sňatku s rozvedenou Wallis Simpsonovou, bylo jasné, že jednou na trůn usedne. Stalo se tak, když jí bylo 25 let. Od té doby Británii vládlo 12 premiérů.

Viktoriina korunovace – prostě trapas 

Před korunovací Alžbětina otce tehdy desetileté dívce její vychovatelka předčítala zápisky královny Viktorie o její vlastní korunovaci. Dívenka tak přesně věděla, do čeho jde. Zatímco Alžběta se tedy s korunovací vypořádala s noblesou a ctí, uvedení mladičké Viktorie na trůn vůbec nešlo podle plánu a dokonce by se dalo označit za trapas. Viktorie vůbec nevěděla, co má dělat, a šeptem se ptala na instrukce. Arcibiskup jí navlékl korunovační prsten na špatný prst, takže Viktorii skoro rozbrečel. Aby mohla prsten vůbec sundat, musela si ruku zchladit v ledové vodě. Biskupové jí předali královské korunovační jablko ve špatnou chvíli a v jeden moment dokonce předčítající biskup otočil v knize dvě slepené stránky najednou a poslal královnu zpátky do převlékací kaple. 

Při nástupu na trůn ovšem obě dívky vnímal svět jako půvabné a čisté bytosti. Obě se ale musely jako panovnice vyrovnat s problémem, jak být tradičními manželkami a přitom si zachovat královskou svrchovanost. Manželé královen se tak například museli vyrovnat s tím, že nemohli svým dětem dát příjmení jako kterýkoli jiný muž v zemi. Alžběta i Viktorie si vybíraly z velmi omezeného okruhu nápadníků, přesto se obě vdávaly z lásky. Zatímco Alžběta si Philipa brala ještě jako princezna, Viktorie se vdávala za prince Alberta už jako královna. 

Královna Viktorie se ovšem netěšila z manželství dlouho, poměrně brzy ovdověla, od té doby se oblékala do černé. Královna Alžběta letos oslaví s Philipem 65. výročí svatby. 

Viktorie ztratila po smrti manžela v roce 1861 zájem o jakékoli veřejné dění. Uzavřela se do sebe a veřejnost ji měla čím dál méně ráda. Lidé se začali ptát, proč mají královnu platit, když pro ně nepracuje. A popularita rychle klesala dolů. Podobný propad oblíbenosti zažila Alžběta II. v devadesátých letech, když krachla hned tři manželství jejich dětí a královskou rodinu dennodenně propíral bulvár. Novináři si tehdy kladli stejné otázky jako lidé před více než sto lety - proč si vydržovat královskou rodinu. Monarchie byla v krizi. 

Obě královny si ale znovu dokázaly získat přízeň svých poddaných. Bylo to zlaté výročí, které vrátilo v roce 1887 královnu Viktorii zpět na výsluní. Padesáté výročí přijela na slavnostní banket do Buckinghamského paláce oslavit padesátka králů a královen z celého světa. Slavili i lidé v ulicích. Oslavy diamantového výročí pak byly o něco skromnější, vzhledem ke královninu chatrnému zdraví. To Alžběta II., zdá se, své 60. výročí oslaví v plné síle a zdraví, a to je přitom o osm let starší, než byla tehdy královna Viktorie. Královna je přitom čím dál populárnější, a s ní i celá její rodina. Diamantový lesk tak znovu dostává i britská monarchie.

Vydáno pod