Americké volby: Souboj Obamy a Romneyho, nebo jejich žen?

Washington - Republikána Mitta Romneyho čeká tuhý boj. V listopadových amerických prezidentských volbách vyzve demokrata Baracka Obamu a průzkumy přisuzují oběma kandidátům vyrovnané šance. Volby lámou také některá americká tabu. Jelikož šance obou kandidátů jsou extrémně vyrovnané, rozhodovat mohou maličkosti - třeba ženy po jejich boku.

Jackie Kennedyová byla módní ikonou, Nancy Reaganová šedou eminencí mocnější než manželovi ministři, Barbara Bushová vzorem matky žijící pro rodinu a z vlivu Hillary Clintonové si dělal legraci i její manžel.

U Obamů vládne žena

Michelle Obamová je od každého trochu. Žije rodinou, stará se ale i o vojenské veterány a učí americké děti zdravě jíst, propaguje pohyb. Prezident nezastírá, jak velkou oporou mu je. Někdy i naznačí, kdo u nich doma vlastně vládne. „Dnes je Valentýn. Nezapomeňte na to! Mluvím z vlastní zkušenosti,“ konstatoval jednou prezident.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/M. Spencer Green

Z rodiny Romneyových nedělá Obamovým stratégům největší starosti kandidát Mitt. Největší hrozbu vidí v jeho ženě Ann. „Žiju v manželství s tou stejnou ženou 25… Promiňte, teď jsem se dostal do problémů – 42 let,“ uvedl Romney, jehož choť je v domácnosti, má univerzitní vzdělání a je činná v charitě. Bojuje se sklerózou multiplex a překonala rakovinu prsu. Na rozdíl od manžela má výrazné charisma. „Čím víc bude prezentovat Ann Romneyovou, tím víc si lidi uvědomí, jak silnou ženu vedle sebe má. A jak milou,“ podotkla  republikánská guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

Ženy jsou kromě toho rozhodující voličskou skupinou. Kdo je nezíská, prohrává volby. Teď by ale mohly získat větší váhu i na druhé straně rovnice. Ve váhání, komu svěřit svou zemi na další čtyři roky, může hrát roli i to, s kým dotyčný kandidát spojil celý svůj život.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)