Maďaři už Fidesz nechtějí, obliba Orbánovy strany klesá

Budapešť - Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi brzy zmrzne úsměv na rtech. Dva roky po volbách, v nichž jeho strana Svaz mladých demokratů (Fidesz) drtivě zvítězila, totiž neustále klesá její obliba. V případě předčasných parlamentních voleb by Fideszu odevzdalo hlas pouhých 16 procent rozhodnutých voličů, před měsícem jich přitom bylo ještě 21 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti TÁRKI.

Fidesz si v čele žebříčku drží před opozičními socialisty náskok jen jednoho procentního bodu. Na třetím místě skončilo krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) a do parlamentu by s pěti procenty pronikla ještě ekologická strana Je možná jiná politika (LMP). Na 49 procent voličů by podle TÁRKI k volbám nešlo, nebo neví, komu by hlas odevzdalo.

K obdobným výsledkům dospěl i květnový průzkum institutu Ipsos, podle kterého by rovněž s 16 procenty hlasů vyhrál Fidesz. Pro socialisty by hlasovalo 13 procent lidí, pro Jobbik devět a čtyři procenta by získali zelení z LMP. Nerozhodnutých a neochotných jít k volbám je 54 procent oprávněných voličů.

Budapešť
Zdroj: ČT24/wikipedie.cz

Úspory ovlivňují oblibu vládní strany

Obliba Fideszu přitom poklesla poté, co vláda oznámila zavedení nových daní z telefonních hovorů a z finančních transakcí. Ty mají pomoci pro letošní a příští rok snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu a zajistit tak důvěru investorů, že Maďarsko svůj velký veřejný dluh zvládá.

Parlamentní volby v dubnu 2010 vyhrál Fidesz, který získal 53 procent hlasů. Toto vítězství mu vyneslo ústavní většinu. Příští řádné parlamentní volby by se v zemi měly konat v roce 2014.

Vydáno pod