Muž, co pomohl najít Usámu, mohl vězení uniknout

Islámábád - Pákistánský lékař Šakíl Afridi, který pomohl CIA najít Usámu bin Ládina, měl možnost z Pákistánu odjet a usadit se s rodinou v USA. Této nabídky ale údajně nevyužil. Před několika dny byl odsouzen ke 33 letům vězení za velezradu, podle dnes zveřejněného soudního dokumentu ale prý byl potrestán za úzké vazby s ozbrojenci.

Pákistánští činitelé nejdříve tvrdili, že Afridi byl obžalován z velezrady za to, že pro CIA vedl falešný očkovací program, který měl Američanům pomoci vystopovat šéfa al-Káidy v Abbottábádu. Cílem bylo získat vzorek krve alespoň jednoho z dětí žijících v bin Ládinově domě, aby testy DNA určily, zda jde o jeho příbuzné. To se Afridimu prý nepovedlo, pomohl zato najít a sledovat kurýra, díky němuž Američané objevili místo, kde se šéf al-Káidy skrývá. Podle dnes zveřejněného verdiktu ale byl lékař shledán vinným ze spiknutí s ozbrojenou skupinou a z dalších nezákonných činů. Ozbrojence prý pomáhal financovat a léčil jejich velitele. Údajně šlo o skupinu Laškare islám (Islámská armáda), která má ideově blízko k radikálnímu hnutí Taliban.

Existují prý důkazy, že Afridi byl zachycen při „jednání s jinými zahraničními zpravodajskými službami“. Tyto důkazy ale podle soudního dokumentu nemohly být vzaty v potaz, protože soud v okrese Chajbar, který Afridiho poslal do vězení, neměl v této věci pravomoci. Soudci tak ve spise doporučili, aby byly důkazy předloženy k dalšímu řízení kompetentnímu soudu.

Pákistánský lékař Šakíl Afridi
Zdroj: ČT24

Rozsudek nad lékařem poškodil vztahy mezi Washingtonem a Islámábádem. Nový verdikt by mohl zkomplikovat úsilí Washingtonu dosáhnout lékařova propuštění. Pákistán by totiž prý mohl tvrdit, že soud s lékařem byla interní záležitost země, která se USA netýká. Zůstává nejasné, proč pákistánské úřady původně tvrdily, že Afridi byl odsouzen kvůli vazbám na CIA. Islámábád prý možná chtěl ukázat protiamericky smýšlející veřejnosti, že spolupráci s americkou špionáží nebude tolerovat.  

Američané tvrdí, že lékař dostal nabídku přestěhovat se do USA v době okolo loňského 1. května, kdy zvláštní americké komando zabilo bin Ládina v jeho sídle v pákistánském městě Abbottábád. Proč nechtěl odejít z Pákistánu, není jasné. „Nikdo, ani samotný doktor, nemohl tušit, že Pákistán potrestá tak tvrdě někoho, jehož práce této zemi tak prospěla,“ cituje Reuters jistého amerického činitele. Druhý tvrdí, že Afridi se mohl domnívat, že spíše než aby se stal terčem útoků, dočká se chvály za to, že Pákistán zbavil bezpečnostní hrozby.

Současní a bývalí pákistánští představitelé nyní o Afridim tvrdí, že je to záletník, který holduje alkoholu a čelil obvinění ze sexuálně motivovaného trestného činu. Prý také operoval bez náležité kvalifikace. Američané naopak lékaře hájí a tvrdí, že nevědí o žádných Afridiho prohřešcích z minulosti.