Olympijský Londýn si tragický Mnichov 1972 nepřipomene

Londýn/Jeruzalém - Dva měsíce před letní olympiádou se Izrael domáhá vzpomínky na své sportovce zavražděné na hrách v Mnichově 1972. Chce, aby 11 reprezentantů, kteří před čtyřiceti lety zahynuli rukou palestinských extremistů, uctil Londýn při zahajovacím ceremoniálu minutou ticha – aby se do světa vyslala jasná zpráva, že sport odmítá nenávist a násilí. Podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ale nejde sport a politika dohromady, a tak se v Londýně vzpomínat nebude.

Náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon požádal MOV, aby zahájil hry v Londýně minutou ticha. Ve své písemné odpovědi Ajalonovi sdělil prezident MOV Jacques Rogge, že se osobně v Londýně zúčastní uctění památky, které tradičně na každých hrách provádí izraelská delegace. Napsal také, že MOV oficiálně připomenul oběti už dříve. Požadavek na minutu ticha nekomentoval. "Buďte si jist, že v olympijské rodině památka obětí děsivého mnichovského masakru z roku 1972 nezapadne," prohlásil Rogge.

Největší tragédie novodobých olympijských her

Ráno 5. září 1972 pronikla osmičlenná palestinská skupina Černé září vyzbrojená samopaly do olympijské vesničky v Mnichově, zavraždila dva Izraelce a dalších devět vzala jako rukojmí. Hrozila, že je zabije, pokud Izrael nepropustí více než 200 palestinských vězňů. Večer se německým úřadům podařilo komando přesvědčit k odletu do Káhiry s rukojmími. Na vojenském letišti ve Fürstenfeldbrucku u Mnichova je však čekali elitní střelci. Při přestřelce a explozi přistavených vrtulníků zahynulo všech devět rukojmích, pět z osmi teroristů, jeden policista a jeden pilot. Postup německých úřadů se stal terčem ostré kritiky. Tragické hry skončily 11. září, tedy v den, kdy byl v roce 2001 svět šokován teroristickým útokem na New York.

Ajalon Roggeho odpověď považuje za nepřijatelnou. „Popírá základní principy všeobecného bratrství, na nichž by měly být založeny olympijské ideály. Masakr nebyl útokem pouze na Izrael, ale na olympijské hry a celou mezinárodní komunitu. Proto by měl být připomenut veřejně, a ne pouze na nějaké doprovodné akci,“ zdůraznil Ajalon.

Mezi pozůstalými nejaktivněji bojuje za pietu vdova po vzpěrači Josefu Romanovi. Její muž zemřel na začátku přepadení, když před teroristy bránil zbytek výpravy. „Řekli nám, že ještě nedozrál čas. Kdy to ale bude?“ říká Ilana Romanová.

Za tichou vzpomínku během her se přimluví i německý prezident Joachim Gauck. Slíbil to při nynější návštěvě Izraele členům izraelského olympijského týmu z roku 1972, kteří teroristický útok v Mnichově přežili. Ti mu ale šanci na úspěch nedávají. „Prezident řekl, že bude na zahajovacím ceremoniálu a promluví s předsedou MOV. Odvětil jsem, že vím, jakou dostane odpověď,“ říká Saul Ladani, reprezentant Izraele v chůzi na mnichovské olympiádě.

Joachim Gauck se členy izraelského olympijského týmu z roku 1972
Zdroj: ČT24
Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod