Clintonová: Rusko bude mít podíl na syrské občanské válce

Washington – Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že Rusko bude kvůli svému odmítavému postoji, který zaujalo vůči akcím namířeným proti režimu Bašára Asada, spoluzodpovědné za rozpoutání občanské války v Sýrii. Ke Clintonové se připojila i německá kanléřka Angela Merkelová. K názoru, že Sýrie míří ke kolapsu, se přiklonil také Izrael. Syrská opozice mezitím požádala, aby zahraniční emisar Kofi Annan přiznal, že jeho mírový plán pro Sýrii neuspěl. Syrská vládní vyšetřovací komise také dnes oznámila, že páteční masakr v Húlá, kde zahynulo přes 100 lidí, spáchaly „ozbrojené skupiny“. Oběti se prý odmítly zapojit do povstání proti státu. V Sýrii se nadále bojuje - armáda ostřeluje Húlu, podle opozice je město pod palbou z těžkých zbraní. Syrská vláda na druhou stranu propustila 500 lidí zadržených za účast na protivládních akcích.

Rusko nese kvůli odmítání dalších akcí proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada v Radě bezpečnosti OSN spoluodpovědnost za to, že se v Sýrii rozpoutává občanská válka. Clintonová to naznačila v Kodani. „Ruští představitelé na jednu stranu říkají, že si nepřejí občanskou válku v Sýrii,“ uvedla Clintonová. „Ale já jim říkám, že jejich politika k občanské válce přispívá,“ prohlásila politička. Spojené státy prý nevzdaly úsilí o to, přesvědčit Moskvu k tvrdšímu postoji vůči Asadovi.

Washington tento týden oznámil, že nyní nepovažuje vojenskou intervenci v Sýrii za správný směr postupu, protože by vedla k většímu chaosu a krveprolití. Zároveň ji ale nevylučuje. Rozsáhlejší občanská válka v Sýrii by podle Clintonové mohla přerůst ve válku, do níž by byly zataženy Írán a další regionální mocnosti.

Ilustrační foto
Zdroj: Kaveh Kazemi/ISIFA/Getty Images

Videokonference o dluhové a ekonomické krizi v eurozóně a o situaci v Sýrii spolu ve středu vedli nejvyšší představitelé Spojených států, Německa, Francie a Itálie. Prezidenti Barack Obama a François Hollande a šéfové vlád Angela Merkelová a Mario Monti si slíbili, že do červnového summitu skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20 v Mexiku zůstanou v těsném kontaktu.

„Lídři se dohodli, že v přípravách na osobní setkání na summitu G20 příští měsíc v Mexiku zůstanou nadále v těsném kontaktu,“ uvádí se ve sdělení z Washingtonu. Ohledně rostoucí krize v Evropě, která ve středu opět otřásala finančními trhy, zpráva podle agentury Reuters nic konkrétního neuvedla. „Lídři rovněž diskutovali o vývoji v Sýrii a o svých sdílených pohledech na nutnost ukončit zde vládní násilí proti vlastním lidem a naléhavou potřebu dosáhnout politické transformace,“ píše se v prohlášení.  

Opoziční Syrská národní rada (SNC) vyzvala pozorovatele OSN, kteří působí v Sýrii, aby přišli do lokality Húlá a pomohli chránit tamní civilisty. Podle jiných zdrojů většina obyvatel utekla ze strachu z dalšího zabíjení do okolních vesnic.

obrázek
Zdroj: ČT24

Středeční násilnosti v Sýrii si vyžádaly životy 73 osob. Opoziční armáda dala ve středu vládě ultimátum na plnění Annanova mírového plánu. Vyprší v pátek v 11:00 SELČ, a nebude-li Damašek reagovat, chce i opozice plán přestat plnit. Předpokládal, že už v dubnu začne platit příměří, že se armáda stáhne z obydlených oblastí, otevřou se humanitární koridory a bude zahájen politický dialog.

Vitalij Čurkin, velvyslanec Ruska při OSN:

„Podporujeme politické řešení. Nejsme jednostranní. Nemáme s tou vládou nějakou jednostrannou smlouvu. S touto zemí jsme měli dlouhé a přátelské vztahy a velmi nás znepokojuje současná tragédie.“

Velitel Riád Asad ale dnes sdělil televize Al-Džazíra, že FSA sice chce, aby Annan svůj plán odvolal, avšak popřel informaci o ultimátu. „Žádné ultimátum neexistuje. Chceme ale, aby Kofi Annan sám oznámil neúspěch plánu, abychom měli volné ruce k operacím proti režimu,“ sdělil Riád Asad. Jeho armáda se prý dosud plánem řídila.

Podle Spojených států hrozí velmi černý scénář. „Je to bohužel velmi pravděpodobné. Pokud budou násilnosti eskalovat, konflikt se rozšíří, nabere na síle a bude ještě krutější. Zasáhne další země v regionu,“ prohlásila velvyslankyně USA při OSN Susane Riceová.

Podle syrské komise vraždili v Húlá protirežimní ozbrojenci

Oficiální vyšetřovací komise zveřejnila předběžné závěry, podle nichž spáchali masakr v Húlá 25. května protirežimní „ozbrojené skupiny“. Oběti se prý odmítly zapojit do povstání proti státu. Svědci přitom připisují vraždy alespoň části ze 108 obětí pátečního masakru vládním jednotkám. Mezi zabitými je i 49 dětí. Vláda účast svých jednotek popírá.

„Ozbrojené skupiny zabíjely pokojné rodiny,“ oznámil na tiskové konferenci generál Kásim Džamaladdín, který stojí v čele armádní vyšetřovací komise. „Tyto rodiny odmítly povstat proti státu, nikdy nedemonstrovaly, ani se nechopily zbraní. Měly neshody s ozbrojenými skupinami. Odmítly se podrobit jejich požadavku, aby se zúčastnily demonstrací proti režimu Bašára Asada,“ řekl s odkazem na ozbrojenou opozici, která bojuje proti vládním jednotkám. Podle šéfa vyšetřovací komise spáchalo masakr v Húlá „600 až 800 ozbrojenců, kteří přišli ze sousedních oblastí a po koordinovaném útoku na pět vojenských kontrolních stanovišť rozpoutali masakr civilistů. Cílem teroristů bylo podle něj “přiživit nesváry a vyvolat mezinárodní reakce s cílem podniknout zahraniční intervenci„. Vládní jednotky ale “v žádném okamžiku„ nevstoupily do lokality Taldo, kde byla zabita většina ze 108 obětí, ujistil šéf vojenských vyšetřovatelů, “ani před masakrem, ani po něm". 

USA syrskou verzi odmítají 

„Pokud jde o naši reakci na syrskou oficiální prezentaci toho, co se stalo v Húlá, prostě myslím, že je to další nehorázná lež,“ uvedla americké velvyslankyně u OSN Susan Riceová. „Hlášené připlutí lodi s nákladem ruských zbraní je pochopitelně mimořádně znepokojivé,“ řekla dále. „Technicky vzato to sice není porušení mezinárodního práva, je ale hanebné, že zbraně dál proudí režimu, který používá tak hroznou a nepřiměřenou sílu proti vlastním lidem.“

Vicepremiér Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Schwarzenberg není pro intervenci v Sýrii

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg vnímá situaci v Sýrii jako občanskou válku, kde není vina jen na jedné straně konfliktu. Nastolení příměří považuje za důležité, není však zastáncem případné zahraniční intervence. Klíčová podle něj bude pozice Ruska, s nímž je třeba vyjednávat, protože má očividný vliv na prezidenta Bašára Asada.

Karel Schwarzenberg pro ČTK:

„Je to otázka, kterou by si Syřané měli vyřešit nanejvýš se sousedními arabskými státy. Ale byl bych velice proti tomu, aby tam byla zahraniční intervence. My víme z vlastních dějin, že invaze spřátelených států obyčejně není obzvláště oblíbená. A nepřeju to také Syřanům. Myslím, že by to bylo spíše na škodu.“

Ministr Schwarzenberg měl ve středu pracovní večeři s velvyslanci arabských zemí. Týž den si čeští diplomaté předvolali syrskou chargé d'affaires a sdělili jí své rozhořčení nad pátečním masakrem v Húlá.