Mandela se v dobré formě objevil v televizi

Kapské Město - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela se objevil poprvé po sedmi měsících v televizi. Stalo se tak u příležitosti oslav stého výročí založení jeho strany Afrického národního kongresu (ANC). Dnes 93letý držitel Nobelovy ceny míru se stáhl z veřejného života v roce 2004. Od té doby veřejně téměř nevystupuje.

Legendární bojovník proti apartheidu byl v únoru krátce hospitalizován s bolestmi břicha. Včera se ale zdál být v pořádku, když s vážnou tváří seděl vzpřímeně v křesle obklopen svými blízkými.
   
Mandela, který byl 27 let vězněn, získal v roce 1993 Nobelovu cenu míru a o rok později byl zvolen prezidentem v prvních volbách, jichž se vůbec poprvé zúčastnili všichni obyvatelé JAR bez rozdílu barvy pleti.

Záběry Nelsona Mandely (zdroj: ČT24)

Prezidentem byl po dobu jednoho mandátu do roku 1999. V roce 2004 se z veřejného života stáhl a na veřejnosti od té doby vystupuje sporadicky. Naposledy se tak stalo předloni v červenci během fotbalového mistrovství světa, které pořádala JAR.  

Sto let od založení ANC
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

ANC, který JAR pomohl zbavit apartheidu, začal stoleté výročí založení slavit v lednu. Tehdy se také rozhořel plamen v symbolické pochodni, která je v současnosti na cestě zemí. Mandela ji dnes přivítal ve svém rodišti v Qunu na jihu země. Společnost mu dělala jeho vnoučata a manželka Graça Machelová.

Vydáno pod