Na světě je seznam ukrajinských činitelů, na něž mají mířit sankce

Kyjev - Vedení největší ukrajinské opoziční strany Baťkivščyna předalo diplomatům USA a Evropské unie seznamy ukrajinských činitelů, kterých by se měly týkat případně vyhlášené sankce. Podle ukrajinské opozice by se sankce mohly týkat víc než padesáti lidí. Kratší seznam pak obsahuje 13 jmen. Zda sankce opravdu přijdou na pořad dne, zatím ale vůbec není jisté.

O vyhlášení sankcí proti Ukrajině Západ zatím otevřeně nehovoří, do Kyjeva už ale vyslal několik varovných signálů. Německá kancléřka Angela Merkelová nedávno přirovnala Ukrajinu k diktatuře v Bělorusku, jehož představitelé jsou vystaveni sankcím už od loňska.

Jevhenija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Prezidenti několika středoevropských zemí na protest proti věznění Tymošenkové zrušili účast na připravovaném summitu na Krymu, zaznívají výzvy k bojkotu evropského fotbalového šampionátu, který za týden začne na Ukrajině a v Polsku. „Připravili jsme dva seznamy a předali jsme je těm, kdo si o ně řekli,“ konstatoval v ukrajinské televizi TVi Nemyrja.

Západní státy tvrdě kritizují Ukrajinu za zneužívání justice k politickému zúčtování s opozicí. Klíčovou postavou sporu je bývalá ukrajinská premiérka a předsedkyně strany Baťkivščyna Julija Tymošenková, která si odpykává sedm let vězení za překročení úředních pravomocí. Její kauzu v USA a v zemích EU označují za projev „selektivní justice“.

Seznamy existují celkem dva

Kratší seznam podle něj obsahuje 13 jmen „nejvíce zkompromitovaných“ lidí, kteří jsou prvními kandidáty na sankce. V delší variantě je 54 osob, uvedl ukrajinský politik, aniž kohokoli jmenoval. Dodal pouze, že na seznam se dostali státní úředníci, politici, soudci a prokurátoři a rovněž pracovníci ukrajinské kontrarozvědky SBU.

Podle ukrajinského tisku mají členové zahraničního výboru amerického Senátu na stole návrh rezoluce, která vyzývá k okamžitému osvobození Tymošenkové. Pokud k němu nedojde, navrhnou senátoři odvolání amerického velvyslance z Kyjeva a zákaz vstupu prezidenta Viktora Janukovyče na území USA.