Indonésané objevili skříňku se záznamem letu ruského Suchoje

Jakarta - V Indonésii byla nalezena druhá část černé skříňky ruského letounu Suchoj Superjet 100, který před třemi týdny havaroval se 45 lidmi na palubě během předváděcího letu nedaleko metropole Jakarty. Nalezený přístroj, který zaznamenává rychlost letadla, výšku, v níž letí, či stav paliva, by mohl vyšetřovatelům pomoci určit příčiny neštěstí.

Skříňku se záznamem letových údajů nalezli vesničané na úbočí spící sopky Salak, do níž stroj narazil. Nehodu nikdo nepřežil.

Přístroj je dobře zachovalý

Šéf indonéského pátracího úřadu Daryatmo dnes uvedl, že skříňka obsahující záznam letových údajů ležela pohřbena pod vrstvou bahna, jež se sesulo z hory Salak, když do jejího svahu letadlo narazilo. Podle Daryatma je přístroj, který místní obyvatelé našli ve středu, v dobrém stavu.

Suchoj Superjet S-100
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zvukový záznam z kabiny letounu, který je rovněž součástí takzvané černé skříňky, byl nalezen již dříve a byl už podroben rozboru.

Suchoj Superjet 100, první zcela nový ruský civilní letoun, který se dostal do výroby od rozpadu Sovětského svazu, měl na palubě potenciální zájemce o koupi z řad indonéských aerolinek. Během letu ale v rychlosti 800 kilometrů v hodině narazil do takřka vertikálního úbočí sopky Salak.