Dragon se oddělil od ISS, zamíří k Zemi

Washington - Vesmírný modul Dragon americké společnosti SpaceX se oddělil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Astronauti ho během následující hodiny a půl pomocí robotické paže posunuli do větší vzdálenosti od stanice. Modul pak zahájí brzdný manévr pro návrat na Zemi. Dnes přistane v Tichém oceánu.

Všechny spoje mezi ISS a Dragonem byly odděleny v 10:07 SELČ, uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). První soukromá loď, která navštívila stanici, tak byla k orbitálnímu komplexu připojena pět dní a 16 hodin.

Po oddělení spojů astronauti modul pomocí robotické paže přesunuli do větší vzdálenosti od ISS. Manévr trval zhruba hodinu a půl a posádka stanice ho dokončila se čtvrthodinovým zpožděním proti původnímu plánu. Podle NASA by však zpoždění nemělo nijak ovlivnit harmonogram manévrů určených pro sestup modulu na Zemi.

Modul Dragon se úspěšně spojil s ISS
Zdroj: ČT24/NASA

Stále se předpokládá, že Dragon zažehne motory v 16:51 SELČ. Tím zpomalí a sestoupí do atmosféry. V 17:44 SELČ by měl na padácích přistát v Tichém oceánu asi 900 kilometrů jihozápadně od Los Angeles.
   
Dragon dopravil na ISS přes půl tuny nákladu a na Zem se vrátí s asi 660 kilogramy materiálů z laboratorních pokusů prováděných na stanici. Současný let Dragonu k ISS posloužil jako poslední test předtím, než začne tato loď plnit funkci zásobovacího plavidla pro stanici. NASA předpokládá, že SpaceX a další soukromé společnosti by časem mohly začít dopravovat na ISS také astronauty.

Vydáno pod