Němce ani Rakušany informace o dostavbě Temelína nezajímají

Berlín/Vídeň - Zatím minimální pozornost věnují Němci i Rakušané informacím o dostavbě české jaderné elektrárny Temelín. V Bavorsku si mohli zájemci prostudovat ekologický posudek dostavby, jenže Němci o dokument jeví minimální zájem. Podobně je tomu i v Rakousku, kde včera čeští představitelé uspořádali veřejnou diskusi. Přišla ale jen hrstka lidí, rakouské protiatomové spolky akci ignorovaly. V červnu se má ještě  v Českých Budějovicích uskutečnit veřejné projednání vlivu rozšířeného Temelína na životní prostředí.

I když odpůrci atomu i mnichovské ministerstvo životního prostředí odmítají dostavbu jaderné elektrárny Temelín, téměř nikdo si nepřišel prostudovat ekologický posudek. Ten je od 7. května přístupný na úřadech ve 12 bavorských krajských městech podél hranice s Českou republikou. Dokument je dostupný také v Sasku. Němci mohou k posudku do 18. června zasílat připomínky a námitky. 

Jenže dokument si na veřejné úřady v Bavorsku nepřišel prohlédnout nikdo. Počet návštěvníků elektronické podoby studie na webových stránkách bavorského ministerstva není znám. „Expertní posudek je velmi odborný, s téměř 1 500 stranami navíc velmi rozsáhlý a pro normální občany v podstatě nesrozumitelný,“ vysvětluje si nezájem Martin Scheidler z odboru životního prostředí města Weiden. 

Hlavní odpůrci Temelína v Německu přitom pocházejí právě z Bavorska, včetně zdejšího ministerstva životního prostředí. „Naším cílem je přesvědčit českou vládu, aby změnila svou energetickou koncepci a vydala se na bavorskou cestu většího využívání obnovitelných zdrojů energie,“ prohlásil zemský ministr Marcel Huber. 

Ani Rakušané neprojevili velký zájem o informace o dostavbě české elektrárny. Včerejší veřejná diskuse ve Vídni přilákala jen několik desítek Rakušanů, ovšem protijaderní aktivisté se jí neúčastnili. Prý není právně závazné. „Zájem by byl velký, ale jde o právní statut té akce. Podle české strany je to jen diskuse, něco jako přátelské posezení u kávy,“ poznamenal Reinhard Uhrig, aktivista hnutí Global 2000.

Hornorakouské protiatomové spolky se přitom řadí k nejhlasitějším kritikům jihočeské jaderné elektrárny, kvůli Temelínu v minulosti organizovaly dokonce blokády česko-rakouských hraničních přechodů. 

Akci navíc po zahájení na několik minut přerušil člověk s megafonem, který debatu označil za frašku. Diskusi zorganizovalo české ministerstvo životního prostředí, účastnila se jí třeba i šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a zástupci rakouské vlády. „Z rakouského pohledu je jasné, že jaderná energie není bezpečná. Představuje riziko pro lidi i přírodu. Je to technologie včerejška - musíme vsadit na obnovitelné zdroje energie,“ prohlásil rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich. 

Člověk s megafonem přerušil diskusi o Temelínu
Zdroj: Jan Koller/ČTK

„Je naším cílem ujistit vás, že nám extrémně záleží na tom, aby jakékoli řešení pro výběr dvou bloků (Temelína) bylo činěno na nejvyšší možné (úrovni) technické bezpečnosti,“ prohlásil před publikem náměstek českého ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. „Záleží nám na otevřené, transparentní diskusi, nic neskrýváme. Aby nezůstala jakákoli pachuť, že česká strana nehodlá o této věci diskutovat. Relevantní připomínky budou zohledněny,“ dodal. 

Vítěz tendru na dostavbu Temelína by měl být znám v příštím roce, dokončení třetího a čtvrtého bloku se předpokládá nejpozději v roce 2025.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)