Obama bojuje s terorem tvrdě - a účinně

Washington - Barack Obama zdědil válku proti terorismu po republikánském prezidentovi Georgi W. Bushovi. Zakázal mučení a chtěl zavřít věznici na Guantánamu, měkký postoj k teroristům mu ale nikdo nevytýká. Proti nepřátelům USA totiž vystupuje stejně tvrdě jako jeho předchůdce – a jeho agresivní válka nese ovoce. Podle tajných služeb je al-Káida v troskách, Obama navíc o každém větším zásahu proti teroristům osobně rozhoduje - v souladu se svým přesvědčením, že morální zodpovědnost nese nejvyšší velitel.

Když Obama přebíral Nobelovu cenu míru, jím posvěcené útoky bezpilotními letouny zabily víc lidí než za osm let Bushovy vlády. Tři roky nato mají na kontě víc zabitých, než kdy bylo vězňů na Guantánamu, říká zpravodaj ČT Michal Kubal. Každý týden rozhoduje stovka zástupců amerických tajných služeb o nových jménech na seznamu smrti. Jde o lidi často tisíce kilometrů daleko, kteří jsou hrozbou pro americkou bezpečnost, a proto mají zemřít.

Amerika útočí na velké ryby, ale zabíjí i muže, jejichž jména ani nezná. Je přesvědčená, že jde o teroristy. „Odsouhlasíme danou operaci proti tomu určitému jedinci, jenom když máme velkou jistotu, že ten, na koho útočíme, je opravdu tím teroristou, kterého hledáme,“ říká John Brennan, Obamův poradce na otázky boje proti terorismu.

Každou větší operaci v Pákistánu a všechny v Jemenu a Somálsku posvěcuje prezident osobně a často posouvá vlastní morální hranice. Třeba když posvětil útok na šéfa Talibanu v Pákistánu Baitulláha Mahsúda, i když věděl, že zahynou i jeho příbuzní. Nebo zabitím Anwara al-Awlakiho, který inspiroval vraha dvanácti vojáků na základně Fort Hood, vymyslel plán na bombu ve spodním prádle pasažéra letadla nebo výbušniny v náplních do kopírek. Amerického občana zabila střela z bezpilotního letounu v Jemenu. Likvidace vlastního občana bez soudu nemělo obdoby.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Jenom během letošního jara udeřili Američani v Jemenu víckrát než za celých předchozích devět let. Má to ale i svá negativa: nenávist místních obyvatel k USA roste a Čína i Rusko tento precedens zabíjení na cizím území bedlivě sledují.