Bushovi si do Bílého domu přišli odhalit portréty

Washington - Slavnostního odhalení portrétů bývalého amerického prezidentského páru George a Laury Bushových se dnes v Bílém domě společně s Bushovými zúčastnil americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Portréty jsou nově součástí sbírky sídla amerických prezidentů. Obama, který Bushovu politiku často kritizuje, dnes svému předchůdci v Bílém domě děkoval, například za podporu před nástupem do úřadu.

Bush na portrétu stojí v Oválné pracovně Bílého domu. Jeho manželka Laura je pak zachycena v Zelené místnosti sídla amerických prezidentů, kterou nechala v roce 2007 vybavit novým nábytkem. Autorem obou obrazů je texaský malíř John Howard Sanden. Prvním přírůstkem do sbírky zobrazení šéfů Bílého domu byl už v roce 1800 portrét první hlavy Spojených států George Washingtona.

Barack a Michelle Obamovi a George a Laura Bushovi
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Obama na svém předchůdci ocenil zejména to, že si Bush na bezproblémové předání moci svému nástupci našel na přelomu let 2008 a 2009 čas v okamžicích, kdy Spojenými státy zmítala hluboká finanční krize. Vyzdvihl také Bushovu roli v nesnadné době po teroristických útocích z 11. září 2001. „Nechal mi tady také velmi dobrý výběr sportovních kanálů,“ zažertoval pak současný americký prezident. „Využívám ho,“ dodal.

Barack a Michelle Obamovi a George a Laura Bushovi
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Mluvčí Bílého domu Jay Carney ale ještě před dnešním setkáním 43. a 44. prezidenta země v Bílém domě upozorňoval na to, že o politiku na něm nepůjde - spíše si vymění názory na to, jaké to je, být v kůži nejmocnějšího muže planety. Příležitost k tomu měli na společném obědě, který předcházel odhalení portrétů. Kromě současného a předchozího prezidentského páru se jej zúčastnili i Bushovi rodiče George a Barbara, tedy 41. prezident z let 1989-93 a někdejší první dáma Spojených států.