Kazaši po Boratovi zavrhli i Diktátora

Astana - Kazachstán skoncoval s promítáním filmu Diktátor komika Sachi Barona Cohena. Kina ho v zemi uváděla pouhých čtrnáct dní. Snímek britského tvůrce, který před šesti lety pobouřil parodickým filmem Borat, byl z rozhodnutí kazašského distributora z kin stažen bez vysvětlení. Kromě Kazachstánu se nesmí promítat také v Turkmenistánu a Tádžikistánu.

Filmová parodie Diktátor je podle tvůrců „hrdinským příběhem diktátora, který s nasazením života brání příchodu demokracie do země, jíž s takovou láskou utiskuje“. Hlavní postavou je generál Aladin, diktátor fiktivního státu a „poslední mohykán mezi diktátory“, zachraňující pro svůj lid vymoženosti tyranie a útlaku.

Tádžikové přišli o Diktátora kvůli „odlišné mentalitě“

Dnes podle kazašských médií Diktátor z místních kin zmizel. Třeba v Tádžikistánu se do distribuce nedostal vůbec - zákaz tamní úřady zdůvodnily „odlišnou mentalitou tádžických diváků“. V Turkmenistánu se obešli bez zdůvodnění. V Uzbekistánu pustili do kin cenzurovanou verzi zkrácenou o osm minut nejprovokativnějších scén.

Sacha Baron Cohen v Diktátorovi
Zdroj: ČT24/ISIFA

Třetí Cohenův film ve Střední Asii narazil na problémy, ale ani zdaleka nevyvolal takové zděšení jako jeho snímek Borat z roku 2006. Film vyobrazil Kazachstán jako zaostalou, nedemokratickou zemi plnou středověkých přežitků, v níž je oblíbeným místním nápojem fermentovaná koňská moč, kde letadla řídí jednoocí piloti a homosexuálové musejí nosit modré klobouky. Snímek byl zakázán nejen ve Střední Asii, ale i v Rusku.