Čínský státní úředník byl zatčen kvůli špionáži pro CIA

Peking – V Číně zatkli vysoce postaveného úředníka ministerstva státní bezpečnosti, který několik let prováděl špionáž pro USA. Údajně ho najala CIA. Podle zdrojů agentury Reuters byl zatčen už počátkem roku, obě země už ale z obavy ze zhoršení vzájemných vztahů o případu mlčí. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes odmítla záležitost jakkoli komentovat.

Zatčeným mužem je asistent náměstka ministra státní bezpečnosti. Byl obviněn z toho, že Spojeným státům několik let předával informace o špionážních aktivitách Číny v zahraničí. Získala jej prý americká CIA, které dodával „informace politického, ekonomického a strategického rázu“. K jak důležitým informacím měl přístup, není ale jasné. Za svoji práci pro CIA prý dostal statisíce dolarů.

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti má na starosti práci vnitřních i zahraničních zpravodajských služeb. Nemá veřejně přístupnou internetovou stránku a jen zřídka zveřejňuje jména lidí, kteří pro něj pracují. Ministerský náměstek, pro něhož asistent-špion pracoval, byl dočasně zbaven funkce.

„Nehodlám komentovat zprávu, kterou jste právě citoval,“ reagovala dnes Clintonová na dotaz novináře během tiskové konference v norském Oslu. Na otázku, zda v posledních měsících vyvstala nějaká věc, která by zabránila USA a Číně spolupracovat v otázce společného zájmu, Clintonová řekla: „Odpověď je ne.“

Hillary Clintonová:

„Máme velmi důležité, komplexní vztahy s Čínou, které zahrnují velmi široké spektrum důležitých problémů. Spolupracujeme v mnoha oblastech. To ale neznamená, že se shodneme na všech otázkách.“

Tento případ může být největší špionážní skandál mezi Čínou a Spojenými státy od roku 1985, kdy pracovník čínské zpravodajské služby Jü Čchiang-šeng emigroval do Spojených států. Řekl Američanům, že někdejší analytik CIA je čínským špionem. Analytik v roce 1986 spáchal sebevraždu ve vězeňské cele v USA. Bylo to jen několik dnů předtím, než měl být odsouzen k dlouholetému pobytu za mřížemi.

Asistent náměstka ministra vnitřní bezpečnosti byl zatčen zhruba ve stejné době, kdy vycházely najevo podrobnosti největšího politického skandálu za poslední roky. V únoru o politický azyl na americkém konzulátu chtěl požádat policejní šéf ve městě městě Čchung-čching, který přišel s důkazy o tom, že manželka místního komunistického šéfa Po Si-laje je zapletená do vraždy britského podnikatele. Po Si-laj o funkci přišel a jeho žena byla zadržena kvůli podezření z toho, že Brita otrávila.