Chilský prezident dostal náhradní protokolární pero

Praha/Santiago – Europoslanec Edvard Kožušník (ODS) poslal chilskému prezidentovi Sebastiánu Piñerovi nové pero – náhradou za to protokolární, které si při loňské návštěvě v Chile divácky vděčným způsobem přivlastnil prezident Václav Klaus. „Je to nadsázka,“ řekl Kožušník k motivům svého kroku s tím, že pero není přímo od Klause, byť je v etuji s jeho podpisem. Psací nástroj pořídil za 12 000 korun v prodejně českého výrobce, který vyrábí protokolární pera pro prezidentskou kancelář.

Kožušník pero dal bývalému předsedovi chilského Senátu Jorge Pizarrovi s prosbou o předání Piñerovi. „On mi to slíbil a následně mě informoval, že pero do chilské prezidentské kanceláře předal,“ uvedl europoslanec. „Lepší je vrátit někdy než nikdy,“ okomentoval epizodu chilský senátor v internetové ukázce z předání, které odvysílá pražská televizní stanice Metropol TV tuto neděli.

Václav Klaus a "chilské pero"
Zdroj: ČT24

Záznam, na němž je zachyceno, jak si Klaus psací potřebu ponechal, byl dlouho jedním z hitů nejen na internetu. Klaus již dříve o svém chilském počínání řekl, že ho to mrzí a že se to díky mediálnímu ohlasu stalo lacinou záminkou pro útoky na něj. Podotkl ale, že je standardní si při podobných oficiálních akcích pero vzít.