Panetta: USA posílí námořnictvo v Asii

Singapur - Americké ministerstvo obrany posílí přítomnost námořnictva v asijské pacifické oblasti. Do roku 2020 tam bude 60 procent plavidel námořnictva. Ministr obrany Leon Panetta, který je nyní na bezpečnostní konferenci v Singapuru, dnes řekl, že je rozhodnutí v souladu s novou strategií, která spočívá v posílení americké vojenské přítomnosti v Asii. Posilování vojenské přítomnosti USA v Asii se však nelíbí Číně.

Rozpočtové problémy a škrty na toto rozhodnutí podle ministra nebudou mít vliv, protože Pentagon má potřebné peníze k dispozici v rámci pětiletého rozpočtu. „Dokončení těchto investic potrvá roky. Ale nepochybujte o tom, že americká armáda se postupně, vytrvale a promyšleně přeskupuje a posiluje své kapacity v této oblasti,“ řekl Panetta.

Odborníci počítají s tím, že to může přinést další napětí do vztahů s Čínou, která na posilování americké přítomnosti nehledí přívětivě. Napětí panuje kvůli územním nárokům, jež si Čína a několik dalších asijských států dělají v Jihočínském moři.

Panetta prohlásil, že navyšování americké přítomnosti v oblasti Pacifiku nemá být chápáno jako výzva pro Čínu. Čína z ní naopak může mít prospěch, protože to přinese bezpečnost celé oblasti.

Rozhodnutí znamená ještě větší americkou účast na regionálních manévrech a na větším prostoru než dosud. Loni se američtí vojáci účastnili 172 cvičení na území náležejícím 24 státům.