LAS žádá více pozorovatelů pro Sýrii a jejich širší pravomoci

Damašek - Americká vláda v pátek zveřejnila na internetu snímky masových hrobů jako důkaz o útocích na civilisty v syrské lokalitě Húlá. Záběry pořídil satelit. Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí požádal Radu bezpečnosti OSN, aby umožnila rozšíření pozorovatelské mise v Sýrii co do počtu členů i pravomocí.

Obsah Arabího dopisu unikl do médií v pátek a vyplývá z něj, že LAS reaguje na masakr v Húle. „Žádám vás o rychlé kroky k ukončení veškerého násilí v Sýrii a k ochraně civilistů, dále o navýšení počtu pozorovatelů a rozšíření jejich pravomocí tak, aby mohli zastavit násilí a zločiny,“ napsal Arabí.

Dle diplomatů v sídle OSN bude požadavek na rozšíření pravomocí zřejmě kvůli postoji Ruska nemožné prosadit. V Sýrii je nyní dohodnutých 300 pozorovatelů, kteří jsou neozbrojení. Jejich úkolem je dohlížet na plnění mírového plánu zmocněnce OSN a LAS Kofiho Annana. Plán je ale od počátku porušován a syrská opozice už Annana požádala, aby sám uznal, že plán selhal.

Šestice mezinárodních pozorovatelů
Zdroj: Bassem Tellawi/AP Photo

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v dopise pro RB OSN minulý týden přiznal, že pozorovatelé jsou stále častěji kritizováni za to, že nejenže se jim nedaří zastavit násilí, ale v některých oblastech prý přispěli k jeho rozšíření. Podle nejmenovaného amerického diplomata se v New Yorku už začíná hovořit o možnosti změnit mandát mise a poslat do Sýrie modré barety, tedy ozbrojené vojáky.

LAS loni poslala do Sýrie vlastní pozorovatelský tým, ale v lednu ho musela stáhnout, protože jeho členové ničeho nedosáhli. Mandát současné mise OSN je tříměsíční a vyprší kolem 20. července.

Pozorovatelská mise LAS v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Muzaffar Salman

Na satelitních snímcích jsou prý hromadné hroby 

Na internetové stránce Human Rights jsou zveřejněny satelitní snímky vesnic v lokalitě Húlá. Podle amerického ministerstva zahraničí je na nich vesnice Tall Dav zachycená 18. května a pak o deset dní později. Na druhém snímku jsou vidět pásy čerstvě překopané půdy, což jsou prý zřejmě hromadné hroby.

Masakr v Húlá byl spáchán 25. května. Mezi jeho 108 oběťmi bylo 49 dětí. Svědci, kteří přežili, popsali vražedná komanda, která pobíjela lidi v domech. Vláda masakr připisuje opozici, ale podle svědků zabíjeli vojáci a členové provládních milicí.