Afghánci a spojenci osvobodili unesené humanitární pracovníky

Kábul - V Afghánistánu se podařilo osvobodit pět humanitárních pracovníků, které před měsícem unesli ozbrojenci radikálního hnutí Taliban při jejich cestě do provincie Badachšán, postižené záplavami. Sedm únosců bylo při operaci zabito. Mezi zachráněnými jsou i dvě cizinky: Britka Helen Johnstonová a Moragwe Oirereová z Keni. Pětice unesených pracovala pro švýcarskou společnost Medar.

„Byla to úspěšná operace, při níž bylo osvobozeno všech pět zajatců,“ uvedl mluvčí guvernéra afghánské provincie Badachšán, kde k únosu došlo. Na operaci se podílela afghánská zpravodajská služba, afghánské bezpečnostní síly a zahraniční jednotky Spojených států a Velké Británie.

„Operace startovala ze základny v severním Afghánistánu. Jakmile bylo potvrzeno, že jsou rukojmí na místě, rozjela se záchranná akce,“ řekl mluvčí jednotek NATO Jimmie E. Cummings. Vojáci se střetli s únosci, kteří byli vyzbrojeni automatickými puškami či granátomety, a sedm ozbrojenců zabili.

Britský premiér David Cameron:

„Nejdůležitější je vzkaz teroristům po celém světě: Pokud zajmete britské občany, nezaplatíme vám výkupné, nevyměníme je za vězně. Jediné, co můžete čekat, bude rychlý a krutý konec.“

Únosy cizinců jsou v Afghánistánu poměrně obvyklé. Únosci často požadují za jejich propuštění výkupné. Před dvěma lety ale v Badachšánu ozbrojenci Talibanu unesli deset zahraničních humanitárních pracovníků, které následně zavraždili.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)