Kódy v hrobech mají Američanům uchovat vzpomínku na zesnulé

Washington – Rychle se šířící trend používání QR kódů, které jsou určeny pro čtečky v chytrých telefonech, pronikl ve Spojených státech i do pohřebnictví. Allen Monument Company z americké Louisiany nově nabízí možnost vsadit tento kód do náhrobních kamenů a jeho prostřednictvím přesměrovat zájemce na internetové stránky, které obsahují informace o zesnulém.

„S naším vylepšením teď mají i ostatní návštěvníci hřbitovů šanci seznámit se s tím, co ten člověk v životě dělal,“ vysvětluje hlavní přínos své inovace majitel firmy Randy Allen. Zájemce může kód přesměrovat na profil zesnulého na sociální síti nebo internetové stránky s fotografiemi či životopisem.

Celý koncept jde tak daleko, že si první zájemci o tuto službu sami připravují své posmrtné internetové stránky a dirigují tak podobu vzpomínek, které na ně budou lidé po jejich smrt mít. Využívají i možnosti připojit k internetové prezentaci vzkaz pozůstalým. „Je to úžasné třeba pro děti – až vyrostou, uslyší hlas svého otce, své matky, hlasy svých drahých,“ komentuje tuto možnost Randy Allen.

V budoucnu i vzpomínkové kameny

První náhrobní kámen, který byl označen QR kódem, patřil Margaret L. Moneyové, jež zemřela před pěti lety ve věku osmasedmdesáti let. Zájemci o její život se vše mohou dozvědět na webových stránkách Allenovy společnosti; informují mj. o tom, že ráda vařila, pekla, cestovala a pěstovala květiny.

Allen v současné době pracuje na rozšíření nabídky své inovace a QR kódy by chtěl využít pro vzpomínkové kameny. Na zahradě nebo i doma si každý může umístit vlastní kód a s jeho pomocí zavítat kdykoliv do světa vybraných vzpomínek; na svatbu, oblíbenou dovolenou nebo do doby, kdy děti byly ještě malé.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)