Královna zahájila oslavy na prestižním derby v Epsomu

Londýn - V Británii dnes začaly čtyřdenní oslavy 60. výročí nástupu na trůn královny Alžběty II., a to její tradiční návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu, kde je na 150 tisíc lidí. Kvůli délce oslav „diamantového“ výročí jejího panování mají Britové o dva dny prodloužený víkend.

Oslavy oficiálně zahájila přehlídka a královského jízdního dělostřelectva v centru Londýna. Královna pak zamířila na dostihy. Alžběta II. je známou příznivkyní dostihů, i když na rozdíl od mnoha jejích poddaných nesází. Plnokrevníci z její stáje také běžely na dnešním derby. Vyhrál favorizovaný kůň Camelot, jehož žokeji Josephu O'Brienovi královna v modrém kabátě předala trofej pro vítěze. Panovnice s vítězi závodu hovořila. „Má neuvěřitelné znalosti. Její vědomosti o plnokrevnících a chovu jsou rozsáhlé,“ řekl šéf dostihového areálu Anthony Cane. 

  • Zahájení oslav jubilea královny Alžběty II. zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3638/363733.jpg
  • Alžběta II. a princ Philip na dostizích v Epsomu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3638/363731.jpg
  • Alžběta II. a princ Philip na dostizích v Epsomu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3638/363732.jpg
  • Přípravy oslav k 60. výročí vlády královny Alžběty II. zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3619/361893.jpg

„Královna poskytla (zemi) neuvěřitelnou službu. Nikdy neudělala chybný krok, je tady a ve světě velmi populární a respektovaná. Je to příležitost, aby jí lidé poděkovali,“ vzdal panovnici hold britský premiér David Cameron. 

V neděli Alžběta II. vyrazí v doprovodu manžela prince Philipa na zvlášť upravené lodi The Spirit of Chartwell na Temži v rámci gigantické flotily tisíce plavidel, kterou prý bude ze břehů sledovat až milion diváků. Pak se budou pořádat po celé zemi společné pikniky a sousedské slavnosti - po vzoru oslav z roku 1977, kdy se jich zúčastnily miliony lidí. 

V pondělí bude koncert před Buckinghamským palácem, na kterém zahrají Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, Jessie J, Tom Jones, Cliff Richard, Ed Sheeran nebo Stevie Wonder. 

V úterý bude královna na bohoslužbě díkuvzdání v londýnské katedrále sv. Pavla a na následující recepci ve Westminster Hall v parlamentu. Domů se pak vrátí v čele průvodu kočárů. Oslavy vyvrcholí, když pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.