Štáb „Mubarakova muže“ zničen, prokuratura se odvolala

Káhira - Desítky mladých Egypťanů vpadly v noci do káhirského volebního štábu prezidentského kandidáta Ahmada Šafíka a zničily všechno vybavení včetně počítačů a nábytku. Ahmad Šafík býval premiérem za vlády svrženého prezidenta Husního Mubaraka, kterého soud oproti očekávání protestujících neodsoudil k trestu smrti. Egyptská prokuratura se proti tomuto výsledku odvolala. Bývalý prezident a jeho ministr vnitra Habíb Adlí dostali v sobotu doživotní tresty za podíl na smrti téměř 850 demonstrantů při loňských protivládních protestech. Dalších šest vysokých bezpečnostních činitelů však soud zbavil obvinění.

Skutečnost, že Ahmad Šafík postoupil do druhého kola prezidentských voleb, v němž se utká s islamistou Muhammadem Mursím, popudila oponenty bývalého režimu, kteří Šafíka považují za symbol vlády svržené lidovou revolucí.

Kandidát Muslimského bratrstva Mursí včera prohlásil, že podporuje „revolucionáře“, a vyzval protestující, aby dál usilovali o prosazení změn v zemi. Rovněž přislíbil, že pokud zvítězí ve volbách, bude se snažit o shromáždění dalších důkazů odpovědnosti za smrt protivládních demonstrantů u nejvýše postavených činitelů bývalého režimu.

Mursí také obvinil svého soupeře v druhém kole voleb Ahmada Šafíka, že se postaral o „uklizení“ důkazů. Muslimské bratrstvo, které vyhrálo parlamentní volby v zemi, netají obavy, že Šafíkovým převzetím prezidentské funkce dosáhnou staré mocenské struktury svého vítězství.

Ahmad Šafík a Muhammad Mursí
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Oleje do ohně hněvu přililo sobotní rozhodnutí káhirského soudu, který poslal bývalého prezidenta Mubaraka „jen“ na doživotí do vězení. To znovu vyhnalo do ulic tisíce lidí nespokojených s mírností rozsudku, který mimo jiné zprostil viny Mubarakovy syny.

Prokuratura se proti verdiktu odvolala

Nejvyšší státní zastupitelství Egypta se proti osvobození šesti vysokých bezpečnostních činitelů, kteří byli souzeni s Mubarakem, již odvolalo. Prokurátor také zakázal šestici osvobozených vycestovat, propuštěni mají být v nejbližších hodinách. Odvolat se proti verdiktu hodlá i Mubarakův právník.

Mubarak byl odsouzen za podíl na smrti demonstrantů během loňských protivládních protestů. Manifestací se v největší míře zúčastnili stoupenci radikálního Muslimského bratrstva požadující rozsudek smrti a také aktivisté mládežnického hnutí, které se stalo hybnou silou loňských demonstrací. Jejich koordinátor Ibráhím Tamima tvrdí, že armáda chce udržet u vlády staré mocenské struktury.

Pocit, že jsme na cestě zpět do minulého režimu

Na Káhirském náměstí Tahrír stále protestují stovky lidí. „Mnoho lidí mělo při poslouchání rozsudku pocit, že jsme na cestě zpět do epochy minulého režimu,“ uvedl jeden z demonstrantů. Další protestující nesli transparenty připomínající oběti loňských nepokojů a hlásající: „Mučedníci, ve jménu vaší krve budeme mít další revoluci.“

Už v sobotu se na náměstí Tahrír shromáždilo 20 tisíc lidí. Protesty proti verdiktu v procesu s Mubarakem se konaly také v dalších egyptských městech, v Alexandrii demonstrovalo asi 5 000 lidí.

Vydáno pod