Tisíce Kanaďanů protestovaly navzdory dešti proti školnému

Quebec (Kanada) - Tisíce lidí vyšly v sobotu do ulic kanadského Montrealu, aby navzdory dešti protestovali proti vládou plánovanému zvýšení školného. Demonstrace naplánovaly studentské organizace poté, co ve čtvrtek večer zkrachovala čtyřdenní jednání mezi quebeckými studentskými organizacemi a místní vládou.

Studenti, kteří vyšli demonstrovat společně s rodiči či svými dětmi, pochodovali pokojně, mnozí se oblékli do kostýmů a troubili na trumpety, houkali sirénami a tloukli do kastrolů. Podle největší a nejaktivnější studentské skupiny CLASSE se do pochodu zapojilo 5 000 až 7 000 lidí. Na klidný průběh protestu dohlížel značný počet policistů včetně desítek hlídkových vozů.

„Zrovna jsem splatila 15 tisíc kanadských dolarů (tedy asi 300 tisíc korun) studentské půjčky,“ říká šestačtyřicetiletá Isabelle Farfeuilleová. „Jsem tady kvůli svým dětem, aby se ony nemusely tolik zadlužit. Jsem připravená protestovat jeden každý den, každou noc, dokud se nepodaří vyjednat dohodu,“ dodala.

Školné na místních univerzitách v současnosti činí 2 519 dolarů (50 tisíc korun) ročně a vláda plánuje zvýšit ho v nadcházejících sedmi letech každý rok o 254 dolarů. Celkem by se školné zvýšilo o 1 778 dolarů.

„Školné by nebylo nutné, kdyby vláda zrušila daňové úlevy“

Studentské organizace zvýšení školného odmítají a požadují, aby vláda ponechala poplatek za studium v současné výši. Při posledních jednáních odmítli návrh na to, že by zdražení školného bylo proti současným plánům mírně nižší a že by se poplatky za sedm let zvýšily o 1 624 dolarů.

Zvýšení školného na univerzitách je jedním z opatření, kterými se quebecká vláda snaží snížit zadlužení této kanadské provincie. Argumentuje mimo jiné tím, že školné v Quebeku je nejnižší v Kanadě. Studenti naopak tvrdí, že zvýšení školného by nebylo nutné, kdyby vláda zrušila některé daňové úlevy.

Vydáno pod