Temelín? Pro Bavory česká Fukušima, ze které jde strach

Mnichov (Německo) – Obyvatelé východního Bavorska se obávají rozšiřování české jaderné elektrárny Temelín. Podle zpravodajského portálu welt.de, který Temelín označil za „jaderný komplex se špatnou pověstí“, spočívá hlavní problém jihočeské elektrárny v tom, že kombinuje starou sovětskou a novou západoevropskou technologii. Německo plošně upustilo od jaderné energetiky po havárii japonské elektrárny Fukušima.

„Nedokážu si představit, že po Fukušimě chce ještě někdo mít ve vzdálenosti 100 kilometrů nukleární elektrárnu,“ řekl Gerhard Albrecht z Platformy proti jaderné energii. Takový postoj zastávají nejen Zelení nebo Ekologická demokratická strana (ÖDP), ale také politikové z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Jedním z nich je i pasovský zemský rada Franz Meyer. „Proti plánovanému rozšíření elektrárny se stavím kriticky. Pro obyvatele našeho zemského okresu musí být absolutní prioritou bezpečnost,“ varuje. „Temelín je vzdálen jen několik hodin autem, možná rizika a nebezpečí se před hranicí nezastaví.“

Proti dostavbě je i bavorské ministerstvo vnitra. „Bavorsko je proti nové výstavbě nukleárních komplexů. Naším cílem je přesvědčit českou vládu o energetické změně a o bavorské cestě zdrojů obnovitelné energie,“ prohlásil šéf tohoto resortu Marcel Huber.

Hlavní problém podle Bavorska? Mix východních a západních technologií

Do 18. června mají Bavoři odmítající dostavbu Temelína možnost směřovat své námitky přímo české vládě nebo je zaslat přes bavorské ministerstvo zahraničí. Konkrétně jde o český odborný posudek dopadů reaktorových bloků na životní prostředí.

Riziko českého jaderného komplexu podle Weltu spočívá v kombinaci východní a západní techniky. „Technicky se Temelín skládá z ruských tlakovodních reaktorů a západního bezpečnostního systému,“ napsal list. To je pro experty důvod, aby považovali elektrárnu za nespolehlivou. „Od uvedení do provozu bylo zaznamenáno přes 130 havárií,“ dodal portál.

Vydáno pod