Čína zažívá obrovský rozvoj křesťanství

Peking – Křesťanství v Číně zažívá boom. Za vlády Mao Ce-tunga bylo náboženství tabu, dnes vláda jeho rozvoj toleruje. Věřících rychle přibývá kvůli výraznějšímu materialismu a úpadku duchovních hodnot. Komunistický režim se ale snaží dění v kostelích kontrolovat, a tak rychle přibývá i tajných svatostánků a věřících.

Křesťanství je v Číně na vzestupu, avšak v trošku jiné podobě. Oficiální křesťanství v Číně se vyvíjí tak, aby ladilo s čínskou kulturou. Mnoho kněží jsou členové komunistické strany a až na vzácné výjimky nejsou biskupové v Číně jmenováni papežem, ale komunistickou vládou. Duchovní totiž musí uspokojit potřeby Pekingu ne Vatikánu. Pro tento účel jsou registrovány i kostely. 

Věřící

„Situace v Číně je špatná. Ubývá morálky a mravů. Podvody a zlodějina jsou všude. Časté jsou případy hazardu, nestřídmého jedení a prostituce. Mezi lidmi chybí laskavost. Lidé se navzájem podezíraji. Potřebujeme Krista, aby vyhnal temnotu z našich srdcí.“

Podle jednoho z kněží Paula Shi rozvoj křesťanství ukazuje, že Čína má svobodu náboženství. „Můžeme si dělat, co chceme, a kázat všechna evangelia, pokud to děláme v rámci kostela,“ popisuje Shi. Obrovskému množství čínských věřících ale komunistická kontrola bohoslužeb vadí. Podle čínských úřadů je v zemi dvacet devět milionů věřících. Tento počet však zahrnuje pouze lidi navštěvující zaregistrované kostely kontrolované vládou. Počet věřících, kteří se scházejí v ilegálních kostelích neposvěcených vládou se odhaduje až na sto milionů. 

Liou Feng-kang, kněz

„Oficiální kostely organizuje vláda. To znamená, že je omezuje. Často se v kostelích musejí zpívat písně oslavující komunistickou stranu a socialimus. To by věřící neměli přijmout. Věřící by v kostele měli naslouchat hlasu boha, ne vlády.“

Na jihu země, jako například v provincii Kanton, existuje nejvíce neoficiálních kostelů. Každou neděli se v nich modlí tisíce lidí. Agresivita čínských úřadů podle kazatelů prozrazuje nejistotu čínské vlády. Tvrdí, že v obrovském růstu křesťanství vidí hrozbu absolutní moci komunistické strany a její ideologii. Mnoho nestranných pozorovatelů jim dává za pravdu.

Křesťanství otřásá Čínou (zdroj: ČT24)