Otřesy v severní Itálii by mohly pokračovat rok i dva

Novi di Modena - Severní Itálii večer zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle pěti stupňů Richterovy škály. Tentokrát se zřejmě obešlo bez obětí. Epicentrum bylo přímo pod městem Novi di Modena, kde se zřítila zvonice. Otřesy, které oblast zasáhly v předchozích týdnech, mají na svědomí 24 lidských životů. Přes 16 tisíc lidí zůstává bez střechy nad hlavou.

Obyvatelé znovu pocítili otřesy v celé severní Itálii. „Tentokrát nejsou hlášeny oběti ani ranění, dopad na psychiku lidí, průmyslovou a zemědělskou produkci je ale destruktivní,“ uvedla spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi. Seismologové navíc varují, že je nutné počítat s dalšími otřesy, které by mohly následovat ještě další rok nebo dva. 

Zdi tentokrát sice padaly pouze v evakuovaných zónách, zřítily se jen poškozené budovy, ovšem dál sílí kritika úřadů, že nedohlíží na to, aby stavby zemětřesení vydržely. Vědunka Lunardi poznamenává, že regiony dosud nemají povinnost přijímat přísné podmínky, aby stavby byly odolné. A jelikož by to pro zdejší úřady znamenalo vyšší náklady, regiony se zatím takovému opatření brání. Kromě toho stále ještě není schválené povinné pojištění pro případ přírodních katastrof. 

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Úřady nicméně po včerejším zemětřesení opět musí urychleně kontrolovat stabilitu všech budov - i těch, které nenesou evidentní znaky poškození. Po dvou dnech o víkendu pomalu začínaly otvírat obchody, teď se ale musí znovu zavřít a projít kontrolou. Podnikatelé si navíc stěžují na to, že tyto kontroly jsou pomalé. Mnozí proto uvažují o přesunu aktivit do jiné oblasti, což by mělo negativní dopad na ekonomiku celé oblasti Emilia Romagna.   

Oblast navštívili zástupci Evropské komise, aby se na vlastní oči přesvědčili, jaké jsou po opakovaných zemětřeseních škody a jak je možné regionu pomoci. Škody se odhadují až na pět miliard eur. Někteří experti odhadují, že zemětřesení přinese ztrátu jednoho procenta HDP.