Jaderných zbraní ubývá, ovšem arzenál se modernizuje

Stockholm – Jaderných zbraní ve světě stále pozvolna ubývá, ale jejich vlastníci svůj arzenál modernizují, tvrdí Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Letos disponuje osm jaderných mocností celkem 19 tisíci jadernými hlavicemi, v roce 2011 to bylo přitom 20 530 hlavic.

„Navzdory znovuoživené snaze o odzbrojení žádný ze států vlastnících jaderné zbraně neprokazuje větší než rétorickou ochotu se jaderného arzenálu vzdát. Celkový počet jaderných hlavic se sice snižuje, dlouhodobé modernizační programy ale naznačují, že v těchto zemích jsou jaderné zbraně stále důležité pro jejich mezinárodní postavení a moc,“ komentoval nejnovější čísla představitel SIPRI Shannon Kile. 

Osm jaderných zemí, mezi něž SIPRI počítá USA, Rusko, Británii, Francii, Čínu, Indii, Pákistán a Izrael, mělo začátkem tohoto roku 4 400 funkčních jaderných hlavic. Asi polovina je přitom ve stavu bojové pohotovosti, což znamená, že se mohou takřka okamžitě použít. 

Pokles v celkovém počtu jaderných hlavic SIPRI spojuje hlavně s plněním nové rusko-americké smlouvy START. Spojené státy a Rusko jako dvě největší jaderné mocnosti totiž vlastní celých 18 tisíc z 19 tisíc hlavic. Země navíc postupně nahrazují staré zbraně modernějšími zbraňovými systémy.