Připravovali útok na dánský deník, dostali 12 let vězení

Kodaň - Dánský soud uznal vinnými čtyři muže, kteří v roce 2010 plánovali krvavý útok na redakci deníku Jyllands-Posten. Tři Švédové arabského původu a jeden Tunisan se tak chtěli pomstít za zveřejnění karikatur muslimského proroka Mohameda, které tyto noviny otiskly před sedmi lety. Soud je za to dnes poslal do vězení na 12 let.

Kresby Kurta Westergaarda vyvolaly obrovské rozhořčení v muslimském světě a vášnivé debaty o svobodě slova. Čtveřice mužů připravovala útok na deník, který obrázky otiskl. Podle obžaloby muži chtěli obsadit redakci deníku a zabít co největší počet lidí. Teď za to dostali tresty ve výši 12 let vězení. Poté, co si ho odpykají, budou z Dánska vyhoštěni, navíc musí zaplatit soudní výlohy.

Mužům hrozilo 16 let za mřížemi, z vězení by nakonec měli odejít o čtyři roky dřív. Obhájce čtvrtého z mužů, kterého policie zadržela o den později ve Švédsku, tvrdí, že trest je příliš přísný a že jeho klient den před událostí odjel ze země a nebyl součástí plánu. „Byli proti nim silné důkazy. Tři z nich byli zatčeni v bytě, kde měli zbraně a lepicí pásky. Také jsme měli velmi dobré telefonické záznamy od švédské rozvědky. Víme, že o útoku několik dní předtím mluvili,“ říká žalobkyně Gyrithe Ulrichová.

Podle dánských vyšetřovatelů je pokus o útok nejvážnější teroristickou hrozbou, jaké země v posledních letech čelila. Deník Jyllands-Posten jich má přitom za sebou několik. Ať už na autora karikatur, nebo na redakci. A to přesto, že se za jejich vydání nakonec omluvil.

Soudy už v souvislosti s karikaturami v deníku Jyllands-Posten řešily několik násilných trestných činů. Loni například dostal trest devíti let vězení mladý Somálec, který plánoval vraždu výtvarníka Westergaarda. Letos norský soudce odsoudil k několikaletému trestu vězení dvojici mužů, kteří v napojení na teroristickou síť al-Káida plánovali na Jyllands-Posten pumový útok.

Dvanáct let za přípravu útoku na Jyllands-Posten (zdroj: ČT24)