Královnu oslavují světla, koncert i sprejeři; princ Philip v nemocnici

Londýn – Velkým koncertem pod širým nebem, piknikem a zapalováním světel pokračují třetím dnem v Británii čtyřdenní oslavy královnina diamantového jubilea. Oslav se už ale nezúčastní choť panovnice Alžbety II. princ Philip, který byl hospitalizován kvůli infekci. Oslavy vyvrcholí v úterý, kdy královna pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce. Před ním večer zahájil velkolepý koncert na počest panovnice Robbie Williams.

Princ Philip zbytek oslav vynechá

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, oslaví 10. června 91. narozeniny. Do nemocnice v Londýně byl převezen „z preventivních důvodů poté, co dostal infekci močového měchýře“, uvedl dnes Buckinghamský palác. Princ má v nemocnici zůstat několik dní na pozorování a „zcela pochopitelně se rozhodl vynechat koncert, který se večer koná k jubileu, i oslavy plánované na zítřek,“ dodal Buckinghamský palác s tím, že královna se koncertu zúčastní.

Alžběta II. sleduje koncert před Buckinghamským palácem
Zdroj: Dave Thompson/ČTK/AP

Princ Philip, známý svou nezdolnou energií, byl hospitalizován naposledy v prosinci kvůli ucpané tepně. Kvůli lékařskému zákroku se nemohl zúčastnit tradičních královských oslav Vánoc. Ještě v neděli se vzdor chladu a dešti po boku královny zúčastnil velkolepé slavnostní přehlídky 1 066 lodí na Temži.

Jubileum oslavil i Banksy

Výročí královnina nástupu na trůn se zřejmě rozhodl po svém oslavit i známý britský streetartový umělec Banksy. Na zdi v centru Bristolu se totiž objevilo graffiti, které nese typické rysy jeho práce. Je vyvedeno převážně černobíle, Alžběta II. má ale na obličeji červenomodrý blesk, který byl poznávacím znamením pódiového převtělení Davida Bowieho alias Ziggyho Stardusta ze 70. let. Jako Ziggy Stardust se Bowie objevil například na přebalu svého alba Aladdin Sane.

Banksyho Alžběta - a Ziggy Stardust jako inspirace
Zdroj: ČT24

Banksy je kultovní postavou britského i světového street artu s nezaměnitelným stylem a humorem. Jeho skutečná identita je neznámá, má se ale za to, že pochází právě z Bristolu. Dostal street art do galerií a aukčních síní a i díky jeho obrazům přestalo toto odvětví být vnímáno jen jako vandalství.

Oslavy diamantového jubilea pokračují třetím dnem

Dnešek je třetím dnem čtyřdenních oslav šedesáti let panování královny Alžběty II., která je druhým nejdéle sloužícím britským monarchou po královně Viktorii z 19. století. Dosavadním vrcholem oslav byla nedělní přehlídka tisícovky lodí na londýnské řece Temži. Slavnostní plavbu po řece absolvovala i královna.

Po celé Británii a Společenství národů se dnes v rámci oslav rozzáří nejrůznější světla. Jak upřesnil v rozhovoru pro ČT publicista Jan Jůn, jde v podstatě o síť ohňových majáků, jakýchsi ohňových košů na sloupech, které byly populární ve středověku. Královna by měla zapálit jeden z nich v Londýně. Světel má být celkem 2012. První se rozsvítila na Novém Zélandu ještě před svítáním, postupně se přidají i další země bývalého impéria.

Zapalování ohňů na počest Alžběty II.
Zdroj: ČT24

Před Buckinghamským palácem zahrály královně přední popové hvězdy

Na počest nástupu Alžběty II. na trůn byl večer před Buckinghamským palácem zahájen velkolepý popový koncert pod širým nebem. Podle BBC půjde o „jednu z nejpůsobivějších show, jaká se kdy v Británii konala“. Královna navzdory onemocnění manžela na koncert dorazila, ale na jeho začátku na čestné tribuně chyběla - na rozdíl od svého syna prince Charlese a jeho choti Camilly. Koncert zahájil Robbie Williams hitem Let Me Entertain You. Vystoupí také  Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, Jessie J, Tom Jones, Cliff Richard, Ed Sheeran nebo Stevie Wonder. 

Kromě popových hvězd vystoupili i interpreti klasické hudby. S Gershwinovou Rhapsody in Blue uchvátil publikum fenomenální čínský pianista Lang Lang, Renée Flemingová zase zapěla árii z opery Madam Butterfly. V závěru koncertu přišla na pódium i královna s rodinou. Princ Charles v projevu, ve kterém všem umělcům poděkoval, vyjádřil díky i Alžbětě za její službu společnosti. „Díky bohu, že nám vyšlo počasí,“ zažertoval o dnešním večeru Charles s odkazem na nedělní plavbu, kterou potrápil déšť a vítr. Po koncertě královna zapálila poslední z více než 4 000 slavnostních vater, které se dnes rozhořely po celé Británii a v zemích britského Společenství. Už v 17:00 byly první signální ohně zažehnuty na Tonze, Novém Zélandě a v Austrálii.

Britové sledují koncert na počest Alžběty II.
Zdroj: ČTK/AP/Sang Tan

Zájem o 12 000 lístků na koncert i piknik s královnou byl obrovský. Šťastní majitelé se k paláci hrnuli už hodiny předem. O tom, kdo stráví večer ve společnosti  Alžběty II., nakonec rozhodoval los.

Šestaosmdesátiletá panovnice přes den odpočívala. K diamantovému výročí dostala i píseň, která hned obsadila první místo britské hitparády. Popový zpěvák Gary Barlow a slavný skladatel Andrew Lloyd Weber ji nahráli s muzikanty z celého britského Společenství národů. Na tamburínu je doprovází i princ Harry.

Média kritizovala BBC i Kate

Britská média dnes ještě žila z nedělní slavnostní přehlídky 1 066 lodí na Temži. Kritice byla vystavena veřejnoprávní BBC, například od deníku The Daily Telegraph, za „přihlouplé“ komentáře během přímého přenosu z lodního defilé i za špatnou kvalitu zvuku způsobenou pravděpodobně nepříznivým počasím a volbou nevhodných úhlů pohledu. Britská média rozebírají také možná až příliš krásné šarlatové šaty princezny Kate, která tak například podle listu The Daily Mail „ukradla show“. „Ano, vypadala úžasně. Ale když dělá doprovod královně, méně je určitě více,“ radí list propříště.

Britská královská rodina
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham-Pool