Libyjská armáda už má kontrolu nad letištěm v Tripolisu

Tripolis - Ozbrojené síly z libyjského Tripolisu získaly zpět kontrolu nad tamním letištěm. Včera ho obsadila brigáda z města Tarhúna ležícího zhruba 80 kilometrů jihovýchodně od metropole, která požadovala propuštění svého velitele. Desítky útočníků skončily po zásahu za mřížemi, několik lidí je zřejmě zraněno. Incident znovu připomněl, jak velké problémy má přechodná libyjská vláda s udržením pořádku v zemi.

„Říkali, že jejich cílem není převzít kontrolu nad letištěm, chtějí jenom propuštění jejich velitele,“ prohlásil vyjednavač Mohammed Al-Madní. Libyjští ministři ale na krizové schůzce došli k závěru, že provládní síly muže nezadržely, a požadavek ozbrojenců označili za výmysl. „Chtějí zemi dostat pod tlak,“ poznamenal vyjednavač.

Do chaotické situace se zapojilo několik ozbrojených skupin. Podle agentury Reuters drama skončilo příslibem milicí z Tripolisu, že ozbrojencům z města Tarhúna s hledáním velitele pomohou.

Obsazené letiště v Tripolisu
Zdroj: ČT24

Napjatá situace znovu ukazuje na prohlubující se problémy a chaos, který v zemi vládne. Přechodná národní rada stojící v čele Libye od svržení Muammara Kaddáfího je slabá a nezvládá kontrolovat množství znepřátelených ozbrojených skupin. Rychle se přitom blíží volby, ze kterých vzejde nový parlament.

Letiště v Tripolisu už ovládá armáda (zdroj: ČT24)
Vydáno pod