CIA přesune špiony z Iráku raději do Jemenu nebo do Afriky

Bagdád/New York - CIA se chystá výrazně omezit svou přítomnost v Iráku. Zvažuje, že v zemi nechá dvě pětiny počtu pracovníků, které tam měla za války. Špioni by se měli přesunout do Jemenu nebo do Mali. Chystaný krok tajné služby přichází zhruba půl roku poté, co se ze země stáhli američtí vojáci. CIA počty svých zaměstnanců v Iráku snižuje už delší dobu, jejich nadcházející redukce je ale zásadní. Představitelé služby kvůli utajení odmítají uvést přesná čísla a místa, odkud se mají agenti stahovat. Jen v Bagdádu ale měla CIA za války největší pobočku na světě s více než 700 lidmi.

Zastánci odchodu značného počtu agentů z Iráku tvrdí, že tajná služba je lépe využije jinde, například v Jemenu, kde v poslední době operují islamističtí odpůrci Spojených států, anebo v Mali, kde budí obavy nestabilní vláda. Někteří američtí činitelé, diplomaté a analytici se ale obávají, že by Spojené státy mohly mít nedostatek informací o aktivitách teroristické sítě al-Káida v Iráku. Oslabení zpravodajské přítomnosti v regionu také přichází ve chvíli, kdy je sousední Sýrie na pokraji občanské války a al-Káida tam z Iráku vysílá své bojovníky.

Stažení špionů je součástí širšího posunu ve vztazích Washingtonu a Bagdádu. Američané v zemi omezují i počty diplomatů a výcvik místních sil. Krok ale podle deníku The Wall Street Journal ilustruje i omezení národně bezpečnostní strategie současné americké administrativy, která staví spíše na malých misích speciálních sil než na velkých pozemních bojových operacích.

Zastánci stažení míní, že Al-Káida v Iráku nepředstavuje pro USA přímou hrozbu. Ještě před půl rokem ale Spojené státy zvažovaly i jiné alternativy. Pentagon a CIA na konci loňského roku přemýšlely například o tom, že by se v Iráku spojili vojenská zvláštní komanda a agenti tajné služby podobně jako při operaci proti úkrytu teroristického předáka Usámy bin Ládina v Pákistánu. Když se ale ukázalo, že Američané budou muset stáhnout všechny vojáky a že irácká vláda by s rozšířením operací CIA měla problémy, znamenalo to konec takového plánu.

Vydáno pod