V Libyi stanul poprvé před soudem Kaddáfího muž

Tripolis – V Libyi začal soud s bývalým šéfem rozvědky abú Zajdou Umarem Durdou. Čelí obvinění z toho, že nařídil zabíjení demonstrantů a střílení ostrými náboji. Jde o první kauzu s vysokým představitelem režimu Muammara Kaddáfího, která má ukázat, že Tripolis dokáže vést spravedlivé procesy. Přesvědčit má hlavně Mezinárodní trestní soud (ICC), se kterým se Libye pře o to, kdo bude soudit Kaddáfího syna Sajfa Isláma.

Povstání proti Kaddáfího režimu začalo v únoru 2011 a skončilo srpnovým dobytím hlavního města Tripolisu povstalci a násilnou smrtí vůdce o dva měsíce později. Durdá byl v letech 1990 až 1992 předsedou libyjské vlády. V roce 2009 vystřídal někdejšího šéfa libyjské diplomacie Músu Kúsu v čele libyjské rozvědky. Zadržen byl v září. Před soudem mimo jiné čelí obvinění, že zformoval ozbrojené složky z členů svého kmene za účelem rozpoutat občanskou válku a páchat činy agrese proti západní části Libye. Na dnešním jednání v Tirpolisu popřel vinu ve všech šesti bodech obžaloby. Další stání s ním bylo na žádost obhajoby odročeno na 26. června.

Libyjský tribunál
Zdroj: ČT24

Libyjské úřady chtějí především přesvědčit ICC, že jsou s to postavit před spravedlnost Kaddáfího syna Sajfa Isláma, který před ICC čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s loňskou protivládní revoltou. Žalobce ICC chce Sajfa Isláma, zadržovaného nyní v Libyi, postavit před mezinárodní justici. Libyjské úřady se dohadují s ICC o tom, komu případ připadne.

Libye chce soudit i bývalého šéfa vojenských zpravodajských služeb Abdalláha Sanúsího, jenž byl dopaden loni v Mauritánii a čelí tam obvinění z nelegálního vstupu do země.