Letadlo na solární pohon dokončilo let z Madridu do Maroka

Rabat - Experimentální letoun Solar Impulse poháněný sluneční energií krátce po půlnoci přistál v Rabatu. Dokončil tak svůj pokusný let ze Švýcarska do Maroka s mezipřistáním v Madridu. Stroj poháněný sluneční energií je první, který je schopen letět bez kapky paliva ve dne i v noci. Druhou etapu letu o délce zhruba 1 300 kilometrů absolvoval zhruba za 19 hodin.

Letoun odstartoval v úterý v 5:22 SELČ z madridského letiště Barajas. Pilotoval ho švýcarský psychiatr a vzduchoplavec Bertrand Piccard, který stojí za celým projektem. Marockou hranici překonal v úterý v 16:45 SELČ a do Rabatu dorazil dnes v 0:29 SELČ.

První fázi letu podnikl letoun před necelými dvěma týdny, kdy odstartoval ze švýcarského kantonu Vaud a přistál na madridském mezinárodním letišti Barajas. Trasa byla dlouhá 1 200 kilometrů, tedy o stovku méně než dnes; let tehdy trval švýcarskému pilotovi Andrému Borschbergovi přes 17 hodin.

Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci, protože nese 200 čtverečních metrů fotovoltaických článků. Stroj je přes 20 metrů dlouhý, rozpětí křídel 63,4 metru je však srovnatelné například s velkým dopravním letadlem Airbus A340. Váží přitom pouze 1,6 tuny, tedy tolik co běžný osobní automobil. Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010 a loni absolvoval svůj první mezinárodní let ze Švýcarska do Bruselu.

V roce 2014 chtějí oba piloti bez kapky paliva obletět zeměkouli. Jejich záměrem je dokázat, že existuje alternativa hlučných a „špinavých“ letounů i na dlouhých trasách. Oblet Země s vylepšeným typem letadla na solární pohon má trvat tři až pět dní.

Vydáno pod