Sme o Rathovi: Dostál své pověsti demagoga

Bratislava - Projev trestně stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha před Poslaneckou sněmovnou potvrdil jeho pověst inteligentního a velmi zdatného demagoga, napsal dnes slovenský list Sme k úternímu Rathově vystoupení v Poslanecké sněmovně. Další slovenské listy zase poukázaly na to, co se dělo kolem projevu politika včetně přítomnosti policistů v jednacím sále sněmovny. Nevynechaly přitom ani komentář na adresu šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga, který většinu Rathova projevu prospal.

Rath podle Sme možná přestřelil se zdůrazňováním vlastní osoby jako středobodu české politiky, hrozivého kritika, kterého chce moc za každou cenu zničit, nebo jako politického vězně podobného bývalé ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové. „Možná tomu skutečně věří, to je ale věc spíš pro psychiatry a nijak to nevybočuje z image egocentrika a narcise, který o sobě vytvořil už dříve,“ dodal list. Sme přesto soudí, že Rathovo vystoupení bylo mistrovským dílem. Jeho slova prý zanechala hluboký dojem u mnoha jeho kolegů i u veřejnosti. Ten se může podle deníku hodit kdykoliv později, protože proces s Rathem bude totiž složitý jako málokterý český soudní proces – včetně možností ovlivnit ho zvenčí.

Veřejnosti byla podle něj určena ta pasáž Rathova projevu, která měla zapůsobit na emoce - od velmi nechutného srovnání vlastního pobytu ve vazbě s mučením obětí komunistické Státní bezpečnosti přes obraz milujícího otce zdravícího své malé děti až po strašení, že jeho zatčení a pozastavení evropských dotací prohloubí hospodářskou krizi. „Na Rathův další osud však bude mít větší vliv část určená kolegům politikům. Bylo to čisté varování - tak jako já může skončit kdokoliv z vás,“ poznamenává Sme.

Deník Pravda uvedl, že Slovensko by podobný příběh s vystoupením poslance ohledně jeho trestního stíhání zažít už nemělo. Politické strany se totiž dohodly na ořezání poslanecké imunity, příslušná změna by měla platit od září. O souhlasu s trestním stíháním slovenského poslance tak už nebude rozhodovat parlament.

Vydáno pod