U soudu s Breivikem promluví svědci obhajoby

Oslo – K soudu s norským atentátníkem a vrahem Andersem Behringem Breivikem budou dnes předvoláni svědci obhajoby, mimo jiné bývalí i současní členové ultrapravicové Strany pokroku (FP). Ta v posledních letech uspěla v Norsku se svou antiimigrační politikou a po parlamentních volbách z roku 2009 se stala druhou nejpočetnější stranou v parlamentu. Breivik dostane na svou žádost další prostor k výpovědi.

Vynesení rozsudku nad Breivikem se možná zpozdí. Podle původního plánu to mělo být před prvním výročím Breivikových útoků, které se odehrály loni 22. července. „Aktuálním datem pro vynesení rozsudku zůstává 20. červenec. Pokud rozsudek nebude k tomuto datu připraven, naznačuje mnohé, že se tak stane 24. srpna,“ citoval list Verdens Gang mluvčí soudu v Oslu Irene Rammovou. Projednávání případu je naplánováno na deset týdnů a mělo by skončit 22. června. Největší soudní proces v Norsku od druhé světové války probíhá osmý týden.

Rozhovor s Yngvarem Brennou (zdroj: ČT24)

Anders Behring Breivik loni 22. července zabil při pumovém útoku na vládní budovy v centru metropole Osla a při střelbě na přilehlém ostrově Utöya 77 lidí.

Rozsudek přečte předsedkyně senátu Wenche Elizabeth Arntzenová v Breivikově přítomnosti. Norská televize dostala povolení vysílat vynesení rozsudku v přímém přenosu. Obě strany se mohou proti rozsudku odvolat, odvolací soud by pak případ začal řešit příští rok v lednu.