Ruští popové-punkeři brání zatčené členky Pussy Riot

Moskva - Předběžné vyšetřování punkové modlitby, kterou v moskevském chrámu Krista Spasitele předvedly členky skupiny Pussy Riot, dospělo ke konci. Podle obhájců se před soudem mohou zodpovídat nejen z výtržnictví, ale i z podněcování k nenávisti vůči pravoslavné církvi. Mezi samotnými věřícími přitom zaznívají hlasy, že sedm let vězení, které jim hrozí, je přehnaný trest.

Rusové jsou zvyklí oslavovat pravoslavné svátky i jinak než jen velebením Boha. „Chceme, aby lidi viděli, že se církevní život neomezuje jen na modlení,“ prohlásil duchovní správce farnosti ve městě Elektrougli otec Alexandr, který se snaží zbourat tradiční bariéry mezi duchovenstvem a farníky. Získal cenného spolupracovníka v otci Andrejovi. V jeho případě šlo o téměř biblický návrat ztraceného syna. „Byl jsem tu legendární chuligán, ale ukázalo se, že to nevadí, že je pro lidi naopak snadnější přijít k někomu, koho znají,“ prohlásil Andrej.

Andrej měl kdysi vlastní punkovou skupinu a byl anarchistou. Pak odešel do kláštera a nakonec vystudoval kněžský seminář. Rockovou hudbu má v oblibě dodnes, stejně jako otec Alexandr. Zhruba před rokem si usmysleli, že se o svou vášeň podělí i se svými farníky. „Zdejší kulturní dům se od časů Sovětského svazu příliš nezměnil. Lepší místo pro pořádání koncertů ale ve městě není, a tak zvou rockoví misionáři od svaté Trojice své hosty právě sem,“ konstatoval otec.

Popové v Rusku
Zdroj: ČT24

Otec Alexandr, duchovní správce farnosti ve městě Elektrougli:

„Urazit Boha nejde, protože on je nad tím vším. Podle mě se na ně dívá s lítostí, protože to jsou taky jeho děti.“

Koncerty prý nemají za cíl ulovit nové věřící. Hudbymilovní popové se jen místním snaží ukázat, že jsou i lepší věci než bezduchá pop music. Punková modlitba skupiny Pussy Riot v moskevském chrámu Krista Spasitele byla sice i pro ně příliš silnou kávou, na rozdíl od vedení církve jsou ale proti tomu, aby byly dívky trestně stíhány. „Kristus říkal: Budou vás za mé jméno pronásledovat. A ne, že my někoho budeme pronásledovat v jeho jménu,“ řekl Andrej.

Možnost stát se aspoň na pár minut zvoníkem v chrámu svaté Trojice dostává každý z hudebníků, který sem přijede zahrát. Byly jich už skoro dvě desítky.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)