Obrázky pro děti z Lidic

Brusel - Evropský parlament hostí výstavu dětských obrázků - nejlepších výtvorů z mezinárodní výtvarné soutěže pořádané rok co rok v Lidicích. Akce má uctít památku dětí, které tady zahynuly. V neděli uplyne sedmdesát let od vypálení vesnice nacisty. Výstava v Bruselu je součástí vzpomínkových akcí po celém světě.

Europoslanec za KSČM Vladimír Remek výstavu z Lidic dostal do kuloárů europarlamentu. „Lidice se staly ohromným symbolem a my také jako Češi máme určitou zodpovědnost k tomu, abychom ten symbol do určité míry udrželi,“ říká Remek. V parlamentu teď vystavují nejlepší práce dětí z posledních deseti ročníků. 

Téma letošního ročníku znělo Divadlo – Loutka – Pohádka. Bylo připomínkou 100. výročí narození Jiřího Trnky. Letos se přihlásilo 26 000 dětí z 67 zemí světa. Jen na necelé tři stovky čeká medaile. Víc z nich se ale díky soutěži dozví, kde jsou Lidice a co se tam kdysi stalo. Výstava obrázků už byla v Kábulu a z europarlamentu pocestuje i do Bagdádu a Velké Británie. 

Lidická výstava je jednou z nejstarších a největších dětských výtvarných výstav na světě. Byla založena v roce 1967 k uctění památky dětí z Lidic, zavražděných německými nacisty. Původně národní výstava je od roku 1973 mezinárodní.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)