LinkedIn napadli hackeři

New York - Internetovou sociální síť LinkedIn napadli hackeři. Podle expertů ukradli zřejmě více než šest milionů hesel. Společnost to potvrdila a situaci vyšetřuje. Poškozeným uživatelům zároveň poslala návod, jak se dostat zpátky do sítě. Tento případ je zatím poslední ze série útoků, ve které hackeři atakovali webové stránky firem a vládních úřadů po celém světě a ohrozili osobní informace milionů lidí.

Internetová sociální síť LinkedIn se stala obětí hackerů. Ti ukradli data, narušili přitom bezpečnost přihlašovacích hesel některých uživatelů. LinkedIn rozeslala postiženým uživatelům e-mail, že jejich hesla narušili hackeři a že si mají obnovit přístup do sociální sítě. 

Zprávy o narušení sítě LinkedIn se objevily během středy, kdy experti na počítačovou bezpečnost objevili na webech, kde si zlodějští hackeři vyměňují ukradené informace, soubory s asi 6,4 milionu zakódovaných hesel bez odpovídajících e-mailových adres. 

LinkedIn napadli hackeři (zdroj: ČT24)

Na LinkedInu o sobě přitom lidé uchovávají poměrně citlivá data o tom, kde pracují nebo pracovali, a lze poměrně snadno zjistit, jaké jsou mezi nimi vazby. „Určitě jsou ohrožena jejich osobní data a hrozí tam případně zcizení identity. Řeknu příklad: Někdo zjistí, že se určitý člověk zná s jiným důležitým člověkem, a bude se prostřednictvím Internetu snažit vydávat za toho člověka,“ varoval mluvčí BSA Jan Hlaváč.

LinkedIn má v celém světě 161 milionů členů a loni své akcie uvedla na burzu. Zaměřuje se na lidi, kteří hledají kvalifikovanou práci, a vychází vstříc poptávce firem po zaměstnancích.

Útoky hackerů se v poslední době množí. Masivní únik dat zaznamenala v dubnu také firma Sony, které hackeři odcizili osobní údaje více než sta milionů uživatelů. Útoky jsou cíleny nejen na firmy, ale i na instituce. Za poslední půlrok se jejich cílem staly třeba stránky NASA, FBI, Bílého domu nebo města Chicago. Toho jsou si vědomy vlády, které na obranu svých počítačových systémů zaměstnávají rozsáhlé týmy programátorů.