Oceán v Oregonu vyplavil obří dok z Japonska

Oregon - Na pobřeží amerického státu Orgeon vyplaval obrovský betonový dok. Jde o jeden ze čtyř doků, které z Japonska odplavila loňská vlna tsunami. Dok přitom přes Pacifik uplaval přes 8 tisíc kilometrů. Podle japonských úřadů 20 metrů dlouhé a 165 tun vážící molo pochází z rybářského přístavu Misawa.

Z Misawy uplavaly po loňském zemětřesení a tsunami z 11. března hned čtyři doky. Dva se dosud nenašly. Moře u amerických břehů v poslední době vydává různé věci, které sem připluly z Japonska. Nedávno to třeba byla motorka nebo rybářská loď.

Vyplavené molo nyní v Oregonu střeží policie, která brání zvědavcům, aby na objekt lezli. Místní úřady řeší, jak molo z pláže odstranit. Testy už prokázaly, že dok není radioaktivní. Experti se ovšem obávají, že spolu se sutinami z Japonska budou do Ameriky zavlečeny tamější druhy rostlin a živočichů. Obávají se invaze těchto organismů, které by případně mohly vytlačit původní druhy.   

Podle odhadů by odpad po loňské japonské tsunami k americkým břehům mohl doplouvat dalších sedm let. Po zemětřesení a obří vlně vzniklo v japonsku 20 milionů tun trosek a odpadu, část přitom stále pluje oceánem.