Sibiř válčí s požárem, hasiči umírají

Moskva - Téměř 600 ruských hasičů bojuje s rozsáhlými požáry v jižní části Sibiře. Osm z nich ze speciální výsadkové jednotky už zemřelo. Oznámily to místní úřady po nalezení jejich těl. Oheň se šíří od začátku měsíce a už zasáhl plochu o velikosti tisíců hektarů. V Burjatské republice zemřelo 13 lidí. Podle úřadů hoří hlavně v neobydlených oblastech. Přes dvacítku lesních požárů už hasiči dokázali zlikvidovat, patnáct ale stále nemají pod kontrolou. Šíření plamenů pomohla suchá zima, teplé počasí a silný vítr.

Podle vyšetřovatelů byla výsadková jednotka hasičů nejspíše vysazena přímo do ohniska požáru, který ve středu zachvátil asi 500 hektarů lesa. Kvůli náhlým poryvům silného větru pak plameny prudce vyšlehly do výše.

Z ohnivé pasti se šesti výsadkářům podařilo vyváznout se zraněními. V nejvážnějším stavu je hasič s popáleninami na čtvrtině těla, ale podle lékařů je pacient mimo ohrožení života. 
„Zahynuli při plnění služebních povinností. Byli to opravdoví profesionálové,“ prohlásil šéf Tuvské autonomní republiky Šolban Kara-ool, který vyhlásil v regionu smutek.

Sibiř v plamenech
Zdroj: ČT24

Úřady možná nepostupovaly podle bezpečnostních pravidel

Neštěstí se vyšetřuje i kvůli podezření, že smrt hasičů mohla způsobit případná nedbalost či porušení bezpečnostních pravidel. „Budeme analyzovat výcvik hasičů, jejich vybavenost a adekvátnost opatření podniknutých k jejich záchraně,“ přislíbil federální ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj, podle kterého se bude také zkoumat, nakolik postup místních úřadů
odpovídal situaci.
   
Úřady mezitím přislíbily vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 620 tisíc korun), zranění hasiči mají dostat polovic.

Sibiř v plamenech
Zdroj: ČT24

V regionu se rychle šíří lesní požáry, které postihly asi 4 500 hektarů. Dnes na pomoc místním hasičům přiletěly i tři letouny a dva vrtulníky federálních záchranářů.