Varování-nevarování - do Egypta se létá dál

Káhira/Praha - Středeční varování ministerstva zahraničí před cestami na Sinaj velkou odezvu mezi turisty nemělo. Češi dál létají do Egypta a zájezdy jich odřekla jen hrstka. Do sinajských letovisek odletěly všechny plánované lety, ministerstvo nicméně trvá na tom, že existují bezpečnostní obavy. Poukazuje na skutečnost, že podobná varování vydaly i jiné země – třeba Německo, Británie, Izrael, Kanada nebo Austrálie.

Podle českých turistů na Sinaji je ale v letoviscích klid a po nebezpečí není ani památky. Podle některých z nich tam nyní dokonce chodí i armádní hlídky. Někteří z turistů byli v centru Káhiry a bez problémů projížděli přímo okolo náměstí Tahrír, kde tradičně probíhají protesty Egypťanů. Podle průvodců tu bývají srocení spíše až ve večerních hodinách.

Pojišťovna by škody utrpěné během demonstrací asi neproplatila

Egypt patří mezi desítku zemí, kam jezdí čeští turisté nejraději, ročně tam létá přes 200 tisíc lidí. Podle cestovních kanceláří se zájezdy do Egypta prodávají dál. Jsou totiž velmi levné. Lidé se ale víc zajímají o bezpečnostní situaci. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura soudí, že český klient je z podstaty velmi otrlý. To už se podle něj ukázalo i v minulosti při bombových útocích v Egyptě nebo při vlně tsunami v jihovýchodní Asii.

Lidé si ale v Egyptě musejí dát pozor - pokud by se jim něco stalo během demonstrací nebo nepokojů, měli by problém - i když jsou pojištění. Škody, které by vznikly v důsledku nepokojů, by totiž pojišťovna pravděpodobně neproplatila.

Egyptské letovisko
Zdroj: ČT24

Ministerstvo vysvětlovalo cestovkám, o co jde

Ministerstvo zahraničí ve středu důrazně varovalo české občany před cestami na Sinajský poloostrov v Egyptě včetně turistických letovisek s tím, že tam může hrozit i teroristický útok. Cestovní kanceláře kritizovaly ministerstvo zahraničí za to, že nejdříve vydalo varování, aniž řeklo, o co se konkrétně jedná. Ministerstvo na kritiku reagovalo - náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška Asociaci cestovních kanceláří ČR vysvětloval důvody, které českou diplomacii vedly k vydání varování. Bezpečnostní hrozba, která zahrnuje i možnost teroristického útoku, nadále podle MZV trvá. „Ty důvody jsou vztažené na sever Sinaje, to znamená do oblasti Taby a příhraničí s Izraelem. Netýká se to Šarm aš-Šajchu. Netýká se to zbytku Sinaje,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Potvrdil, že se jedná o varování před teroristickým činem, které vydaly tajné služby. Okamura doplnil, že ministerstvo v pátek sdělí, kterých konkrétních letovisek se nebezpečí týká. Hrozba se pak dle případných informací buď odvolá, nebo zpřísní.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Před cestami do Egypta varují i jiné státy

Před cestami do některých míst Egypta varovaly podobně jako Česká republika v minulých týdnech své občany různou měrou také další státy. Británie už v půli května občanům doporučila vyhnout se cestám na Sinaj, kde se vystavují nebezpečí útoku nebo únosu. Nebezpečí podle jejího ministerstva zahraničí hrozí podél hlavních silničních tahů a na území severně od silnice mezi Suezem a Tabou. Ministerstvo dále Britům radí, aby mimo města cestovali jenom v konvojích a byli v kontaktu s egyptskými úřady. Zdůvodňuje své rozhodnutí množícími se případy únosů turistů, a to nejvíce na silnicích mezi Nuvajbou, Dahabem a klášterem svaté Kateřiny.

Německo doporučuje turistům, aby své cesty omezili na Káhiru, Alexandrii, letoviska u Rudého moře, turistická centra v horním Egyptě a na výlety do pouště s průvodcem. Ke zvláštní opatrnosti nabádá na Sinajském poloostrově a v egyptsko-izraelském a egyptsko-libyjském pohraničí. Radí, aby se vyhýbali davům a demonstracím.

O víkendu doporučila australská vláda svým občanům, aby zvážili cesty do Egypta, a jako důvod uvedla napětí spojené s blížícím se druhým kolem prezidentských voleb a rozsudkem nad bývalým prezidentem Husním Mubarakem. Kanadská vláda radí Kanaďanům, aby se vzhledem k nepředvídatelné bezpečnostní situaci a trvajícím demonstracím vyvarovali zbytných cest do Egypta s výjimkou letovisek Šarm aš-Šajch a Hurgada a hlavních turistických míst jako Luxor a Asuán. Návštěvníci by do těchto míst měli létat raději přímo a vyhnout se tranzitu přes Káhiru.

Izraelský protiteroristický úřad v dubnu vyzval Izraelce, aby s okamžitou platností odjeli ze sousedního Sinajského poloostrova, který se stal dle úřadů semeništěm teroristických aktivit. Izraelské bezpečnostní síly překazily několik útoků, které byly údajně připraveny na Sinaji. Egyptské úřady po této výzvě obvinily Izrael ze šíření paniky s cílem poškodit cestovní ruch v Egyptě.

Vydáno pod